- Forskning
- Hälsa

Tranbärsextrakt minskar skadlig biofilm på tänderna. Forskarna anser att det är fenolerna i tranbären som påverkar Streptococcus mutans, det vill säga en bakterie som ger upphov till karies. Tranbär minskar bakteriens metabolism och därmed blir den mindre livskraftig och minskar också syraproduktionen. Bakterien blir helt enkelt mindre skadlig, men dör inte av tranbären.
Tranbär är kända för att hindra att bakterier sätter sig fast i urinröret, vilket minskar risken för urininfektioner. Nu har forskare testat om bär påverkar risken att biofilm utvecklas på tänderna.
Bärextrakt användes från tranbär, blåbär och jordgubbar plus en kombination av alla tre. Det forskarna misstänkte var att polyfenoler i bären skulle påverka. Biofilmen man testade på bestod av bakterien Streptococcus mutans.
Tranbärsextrakt och det med alla tre bären minskade den metabola aktiviteten hos biofilmen samt reducerade den syrabildande förmågan liksom bakteriens tillväxt. För enbart blåbär krävdes höga koncentrtaioner medan ingen effekt uppmättes av bara extrakt från jordgubbar.
Streptococcus mutans skadlighet vid intag av tranbärsextrakt minskade utan att för den skull ta död på bakterierna. Därför tror forskarna att tranbärens fenoler har en ekologisk inverkan och att närvaron av dessa minskar bakteriernas skadlighet även om de finns kvar.
Slutsatsen är intressant och antyder att det kanske inte är viktigast att utrota bakterierna utan snarare att "tämja dem" så de blir mindre skadliga. Tranbär eller tranbärsexktrakt är således bra att inta för alla med dålig tandhälsa - man ska nog försöka bli vän med bakterierna.