Midsommar och tomatsäsongen är här. De flesta torde veta att bär, frukt och grönt är nyttigt, även tomater.
Nu kommer vetenskaplig underbyggnad för att man bör äta tomater, speciellt om man har anlag för hjärt-kärlsjukdom. En studie i Plos One (Public Library of Science, artiklarna är fria) rapporterar om behandling med lykopen, 7 mg/dag, den huvudsakliga skyddskomponenten i tomater, på en rad faktorer, associerade med risk för hjärt-kärlsjukdom.
Dels mättes genomströmningen i artärer i armen och hur väl kärlväggarna svarade mot några faktorer som påverkar flödet, speciellt sådana som är associerade med bildningen av kväveoxid. Dessutom mättes blodtryck, hjärtslagsfrekvens, flexibiliteten i artärväggar, C-reaktivt protein (CRP), oxiderat LDL och nivån av lykopen hos 36 patienter (40-80 år) med stabil hjärtkärlsjukdom och hos lika många friska kontroller.
Hos friska ändrades inga mätvärden efter tillförseln av lykopen Vidgningen av artärerna som beror på bildning av kväveoxid från ett enzym i kärlväggarna, förbättrade med 53 % hos ?tomatpatienterna? vars värden var 30 % sämre än kontroller vid inledandet av försöket. Andra mätvärden ändrade inte under de 2 månader som försöket varade.
Patienterna var behandlade med statiner för att sänka kolesterol, något som uppenbarligen inte alls hade samma effekt som lykopen. En brist i studien är avsaknaden av en grupp hjärtpatienter som inte behandlats med statiner. Dessa mediciner förskrivs, grundat på antagandet att kolesterol är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, något som ifrågasätts av alltfler forskare, som tvärtemot anser att biverkningarna är större än verkningarna.