- Hälsa
- Politik

TLV är den myndighet som bestämmer vilken ersättning tandläkaren ska få från försäkringskassan för olika tandvårdsåtgärder. TLV fattar beslut om riktpriser för olika åtgärder och det är riktpriset som ligger till grund för vilka statliga bidrag (från försäkringskassan) som betalas ut till tandläkaren. Det är alltså den subvention som patienten får ta del av. TLV har också i uppdrag att hantera en hemsida för att du som patient ska kunna jämföra vad olika tandläkare tar för specifika åtgärder.
TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) har alltså viktiga uppdrag som berör alla som går till tandläkaren. Trots det är TLV en relativt okänd myndighet. En del kanske har hört talas om den i samband med vilka läkemedel som ska få statliga subventioner då även detta är en viktig uppgift för TLV.
På TLV:s hemsida finns uppgifter om det statliga tandvårdsstödet (HSLF-FS 2018:23) som regleras i form av en föreskrift från myndigheten, Det här stödet är det som ger patienten minskad kostnad. Som patient behöver man inte hålla reda på det utan det är tandläkaren som ansöker om stödet. Bidrag ges endast till den del av kostnaden som håller sig inom de riktpriser myndigheten beslutat om.
För tandläkaren är det inte alltid lätt att förstå TLV:s regelverk och därför finns ett särskilt kunskapsstöd plus en handbok för tandvårdsstödet som är tillgänglig på TLV:s hemsida .Dessa är främst avsedda för tandläkare, men kan läsas också av den som är patient/konsument av tandvård.
Vissa åtgärder berättigar ej till stöd och då får patienten själv betala hela kostnaden. Det kan exempelvis gälla behandling med ozon efter utdragning av en rotfylld tand eller vissa behandlingar av parodontit. Fråga därför tandläkaren om kostnadsberäkning och se efter vad som berättigar till stöd eller inte. Vissa åtgärder kanske man själv vill avstå från om man måste betala hela kostnaden själv.
Tyvärr händer det att tandläkaren fuskar med stödet och kanske får du som patient och konsument inte del av det. Det är svårt att hålla reda på vilka rättigheter man har, men de flesta tandläkare har ett datorprogram som redovisar riktpriset, subventionen från försäkringskassan och det pris du som konsument betalar. Begär ett sådant kvitto vid tandläkarbesöket.
Annat fusk av tandläkare som uppdagats är att de tagit betalt för en mer omfattande åtgärd än vad som verkligen genomförts. Det kan exempelvis gälla utdragning av tand som av tandläkaren felaktigt bedömts vara komplicerad och därmed berättigar till högre bidrag än en enklare tandutdragning. När försäkringskassan uppdagat sådant fusk har tandläkaren tvingats betala tillbaka ersättningen, men ingen kontakt har tagits med patienten som således inte fått tillbaka någonting av den merkostnad som han eller hon betalat.
TLV kommer under hösten 2019 att införa den så kallade tandpriskollen där olika tandläkares priser ska kunna jämföras. Tanken är att konsumenten ska välja en billigare tandläkare och därmed styra mot lägre priser. Tandvårdsskadeförbundet har framfört att detta sannolikt inte kommer att fungera eftersom flertalet tandvårdskonsumenter vill ha en bra tandläkare plus ogärna byter tandläkare som man hunnit lära känna. Framtiden får utvisa vad som händer, men helt klart behöver priser för tandvård sjunka.
Förutom det statliga tandvårdsstödet per åtgärd finns ett högkostnadsskydd. Det innebär att man själv betalar hela kostnaden upp till 3000 kr. Därefter betalar konsumenten hälften av kostnaden upp till 15 000 kr och därefter endast 15 procent. Det innebär kraftiga subventioner till den som har råd att betala för sin tandvård och missgynnar den som är fattig och inte ens har råd att gå till tandläkaren ens för de mest akuta behoven.
För att skapa en mer jämlik tandvård föreslår Tandvårdsskadeförbundet att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården och också omfattas av dess högkostnadsskydd. Det skulle också innebära ett närmande mellan tandvården och den medicinska vården, vilket ur hälsosynvinkel är angeläget.