Allergisk mot titan? Då ska man definitivt inte sätta in implantat av titan utan om möjligt försöka få sådana av keramiskt material. Implantat kan dock innehålla även andra metaller antingen i legeringen eller som förorening. Nickel har exempelvis hittats i implantat av titan och då kanske det är nickel man reagerat mot. Kontrollera därför alltid vilka metaller implantatet du ska få innehåller. 

Till Tandhälsoförbundet ringer folk som satt in titanimplantat som de misstänker de är allergiska mot. Titanallergi är inte ovanligt och om man vill ha titanimplantat är det klokt att lägga ner några tusenlappar för att se om man är allergisk mot titan (se mer www.melisa.org). Dessutom behöver man kontrollera vilka andra metaller som finns i implantatet och om man kan vara känslig mot någon av dem. 

Titan finns inte bara som metall utan även i form av det vita färgämnet titandioxid som återfinns i tandkrämer, godis, hudvårdsprodukter och mycket mer. Många exponeras för titan och därför är sådana allergier inte helt ovanliga.

Nickel, vanadin och palladium är metaller som kan finnas i implantat av titan. Antingen i form av legeringsmetall eller så har de slunkit med som föroreningar. För den som är känslig för nickel kan det få förödande konsekvenser.

Metallerna i implantatet läcker alltid ut i form av metalljoner i omkringliggande vävnad och därför kommer de att påverka kroppen. Titan  som läcker ut i blodet från ett implantat ansamlas i tånaglarna och är då mätbart i nagelklipp. Naglarna blir vanligen också gula och förtjockade och kan förväxlas med angrepp av svamp.

Implantat i käken kan göras i zirkonia som är ett keramiskt material. Det bildas genom upphettning av zirkoniadioxid och mycket små mängder av andra metaller. Zirkonia är en metall, men bundet i form av en keram får det andra egenskaper och metalljoner läcker då inte ut till omgivningen. Ett mycket litet antal patienter kan få besvär även av keramiska material. 

Till foskningsrapport om titanallergi eller något annat, om orena metaller (engelska)
Till forskningsrapport som visar läckage av titan, nickel och vanadin från titanimplantat (engelska)
Till forskningsrapport om hur metaller korroderar från implantat (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)