Titanimplantat sätts in i käkbenet och på andra ställen i kroppen. Titanclips används för att klämma ihop blodkärl med mera. Vissa personer kan dock vara eller bli allergiska mot titan, bli förgiftade eller få oförklarliga immunologiska reaktioner. Ibland finns inga alternativ till titan. Gällande implantat i käkbenet finns alternativet Zirkonia som inte påverkar kroppen lika mycket som titan. 

Titan används i kroppen i form av höft- och knäimplantat, plattor och skruvar samt i form av clips för att stänga till blodkärl med mera. I tandvården är titanimplantat i käkbenet vanliga, men titan kan också användas till kronor och broar. 

En del blir emellertid allergiska, förgiftade eller får olika former av immunologiska besvär. I tandvården finns alternativ till titan i form av Zirkonia, som är en keram. Den varken leder ström eller värme/kyla och avger  inga metalljoner. Implantat av Zirkonia är därför ett betydligt säkrare alternativ än sådana av titan. Dock är känsligheten individuell och därför är det inte säkert att alla tål Zirkonia, dock är det få som får problem.  

Allergier mot titan kan uppträda var som helst på kroppen. Symtomen kan vara värk, trötthet, hudutslag eller annat. Allergi mot titan upptäcks sällan på hudtester beroende på att titan har svårt att tränga igenom huden. Melisatester som kontrollerar för minnesceller är ett säkrare alternativ. Se mer Melisa.org.

Förgiftning kan uppträda framför allt om flera olika metaller finns närvarande. Det kan handla om guldkronor och till och med guldsmycken som gör att titanjoner frigörs snabbare än om man bara har titan (galvaniska strömmar uppstår). Gula tånaglar är tecken på titanförgiftning. Typiska symtom är annars torrhosta, bihåleproblem och hjärtproblem. 

Andra immunologiska problem kan också uppträda, vilket beror på att titan påverkar immunsystemet. Periimplantit uppträder exempelvis sällan runt Zirkoniaimplantat, men är vanligt runt implantat av titan. 

Det bästa alternativet för närvarande är därför implantat av Zirkonia. Men viss personer kan få besvär även av detta implantat. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)