Titandioxid är ett vitt färgämne som finns i många produkter bland annat mediciner, kosmetika, solskyddsmedel och godis. Titandioxid finns också i många dentala kompositer. Nu har EU kommit på att titandioxid kan öka risken för cancer och det finns planer att förbjuda titandioxid.

En del av Tandhälsoförbundets (Tf) medlemmar är känsliga för titan. Ofta handlar det om allergier mot titan. Sådana allergier syns inte på sjukvårdens vanliga hudtester och därför är det ganska meningslöst med sådana tester.

Melisa-testet kan påvisa om man har minnesceller mot titan (se mer Melisa.org). Tyvärr är det få regioner som betalar detta test och därför missar sjukvården ofta denna form av allergi. 

Är man känslig för titan är risken stor att man reagerar mot väldigt mycket. Titandioxid är ett vitt färgämne och används i dentala material och speciellt i kompositer. Det finns också som färgämne i kosmetika, mediciner, solskyddsmedel och i godis inklusive tuggummin.

Nu har alltså EU börjat fundera på om titandioxid ska förbjudas i vissa produkter. Tf :s medlemmar önskar mediciner utan titandioxid. I dag är det svårt att få sådana. Titandioxid har ingen medicinsk verkan utan finns bara för att tabletten ska se vit och fin ut. Rätt onödigt kan man tycka. 

Är man känslig mot kvicksilver och andra metaller är risken stor att man även reagerar mot titandioxid. Läs därför innehållsförteckningen och undvik titandioxid (E 171). Låt också bli att sätta in titanimplantat i käkbenet eller titanclips i andra delar av kroppen. 

Se mer här
Med Melisatest har man funnit att omkring 4 % av befolkningen är känslig för titan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)