Nanopartiklar finns överallt i tandvården. Nu har nanopartiklar av titandioxid uppmärksammats av forskare i Australien. De menar att det vita färgämnet titandioxid (E171) är negativt för tarmens och munhålans mikroflora. Det kan få allvarliga effekter på folkhälsan. 

Det tillsatta vita färgämnet titandioxid (E171) finns i över 900 produkter, vilket bland annat inkluderar tuggummi, tandkräm, mediciner och mycket mer. Forskarna som skrivit artikeln är oroade äver att detta färgämne ska öka risken för demens, autoimmuna sjukdomar, cancermetastaser, eksem, astma och autism. Anledningen är bland annat att tarmfloran påverkas och tillåter bakterier och andra mikroorganismer att komma in i blodet. 

Den franska myndigheten för kost, miljö och arbetsmiljö offentliggjorde en sammanfattning av 25 nya studier på E121 och dess giftighet. Franska regeringen planerar nu att förbjuda all användning av tillsatser i föda tilll 2020. 

Det är bra att titanet börjar uppmärksammas då många av Tandvårdsskadeförundet medlemmar är känsliga. Viktigast kanske är att ta bort E171 från mediciner, tandkräm och annat onödigt där det inte behövs. Det är också angeläget att vårdcentraler och dylika inrättningar uppmärksammar problem med titan så att patienter kan få rätt diagnos. 

Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)