- Hälsa

Titan används som implantat både i käkarna och övriga delar av kroppen. För en del fungerar det bra medan andra får besvär med extrem trötthet, muskelvärk, utslag på huden och mycket mer. Det kan vara allergi mot titan. Var därför uppmärksam på eventuella biverkningar en tid efter att implantat av metall satts in.
Att man kan vara allergisk mot titan är inte så väl känt. I vanliga hudtester upptäcks inte titanallergi utan man behöver göra andra tester som svensk sjukvård inte bistår med. Den så kallade Melisatesten rapporterar att omkring 4 procent av testade personer är allergiska mot titan.
Redan innan ett implantat sätts in kan man ha blivit exponerad och fått allergiska reaktioner utan att man riktigt förstått det. Titan finns nämligen överallt runt omkring oss i livsmedelstillsatser, mediciner, kosmetika, tandkräm och godis som det vita färgämnet titandioxid ( E171).
Allergier mot titan kan orsaka stora besvär om man exempelvis sätter in höft- eller tandimplantat. Om alternativ utan metaller finns bör de användas. Känner man sig ändå tvungen att ha ett implantat, spik eller clips i titan är det bra att testa om man är allergisk innan det sätts in. Enda säkra sättet för sådan allergikontroll är Melisa-testerna.
Viktigt är också renheten i titanimplantatet. Bäst är legeringar med minst 98 % titan. Tyvärr finns risk att implantat är förorenade av nickel och vi vet att en relativt stor andel av befolkningen är känslig för nickel. I värsta fall kan folk tro att de är känsliga för titan.
Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är dock att de som är allergiska mot nickel eller någon annan metall oftast inte heller tål andra metaller. Tänk också på att inte blanda ihop allergi mot titan med de galvaniska strömmar som kan uppstå mellan olika metaller. Läs mer om det här
Till mer information om titanallergi inklusive länkar till forskningsrapporter (engelska)