- Dentala material
- Miljö
- Politik

Tandläkare hanterar många giftiga ämnen. Kvicksilver får inte längre användas, men ändå hanteras dagligen amalgam då tandläkaren putsar, lagar eller tar bort fyllningar. Det genererar kvicksilverhaltigt fast avfall, utsläpp till vatten och kvicksilverånga till luften. Nu visar ett examensarbete att 14 % av kommunerna aldrig utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna och miljöinspektörer i små kommuner anser att de har dåliga kunskaper om miljöproblem från tandläkarmottagningar.
Undersökningen är gjord av studenter i Umeå och de har ställt frågor till landets kommuner om kunskaper om kvicksilver/amalgam och om de utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna. 14 % av kommunerna gör det alltså inte. De allra minsta kommunernas miljöinspektörer har sämts kunskaper. Svarsfrekvensen var tyvärr bara 50 %, men man kan nog anta att de som har dåliga kunskaper eller kommuner som inte alls utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna är minst benägna att svara. Därför är det snarare underskattningar istället för överskattningar i denna undersökning.
Avfallet betraktas som miljöfarligt avfall och ska hanteras särskilt och då ska allt amalgamavfall tas om hand även servetter som alltid blir nedstängta. Amalgamavskiljare ska finnas och tömmas enligt schema och det ska finnas amalgamavskiljare både i stolen och sköljen. Inte ens väl skötta amalgamavskiljare tar mer än ca 90 % av kvicksilvert som kommer ut den vägen. Finns ingen kontroll kan man befara att amalgamavskiljarna töms alltför sällan.
Allvarligast för hälsan på klinikerna är den kvicksilverånga som frigörs vid putsning och borrning av amalgam. Det är en fara både för personalen och patienterna. I dag sker inga kvicksilver mätningar i lokalerna och de tidigare föreskrifterna om kvicksilverarbete på tandvårdsmottagningar är borttaget.
Omkring hälften av befolkningen har fortfarande amalgam i tänderna trots kvicksilverförbudet 2009. Till Tandvårdsskadeförbundet ringer varje vecka flera personer som anser att de är sjuka av sina amalgamfyllningar och frågar om råd när det gäller saneringen. Asylsökande och nyinvandrade personer har i allmänhet amalgam. Riskerna med kvicksilver i tandvården tar därför inte slut än på flera decennier.
Den ambitiösa uppsatsen som studenterna från Umeå gjort visar tydligt att tillsynen av tandläkarmottagningarna är undermålig och sannolikt innebär det även att rådgivningen til personalen är eftersatt. Denna rapport är en del i Praktikertjänst AB:s arbete för att förbättra miljöarbetet på tandvårdskliniker anslutna till dem.