- Forskning
- Hälsa
En studie från USA visar att 60 procent av den mat som amerikanarna köper innehåller något som benämns ”tekniska tillsatser". Dessa ämnen påverkar kroppen och inte minst tandhälsan.
Färgämnen, smakförstärkare, konserveringsmedel, sötningsmedel och aromämnen tillhör de ingredienser som man har valt att kalla tekniska tillsatser. I studien har man följt förekomsten av dessa tillsatser.
I Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, finns studien som publicerades i början av 2023. I denna har man undersökt hur innehållet av tillsatser och aromer i livsmedelsprodukter, som amerikanerna köper, har förändrats mellan åren 2001 och 2019.
År 2001 innehöll knappt 50 procent av produkterna så kallade tekniska tillsatser. År 2019 så innehöll nästan 60 procent av produkterna sådana ingredienser. En ökning av tekniska tillsatser har även skett per produkt, från 3,7 till 4,5 stycken i genomsnitt.
Forskarna reagerar på begreppet ”tekniska tillsatser” och menar bland annat att sådana ingredienser är till för att göra livsmedlet mer tilltalande för konsumenten. Detta då genom att förändra smak och utseende på de färdiga produkterna. När sådana ingredienser förekommer, gör dessa även att livsmedlet klassas som ultraprocessat, vilket i sin tur ofta kan kopplas till negativa hälsoeffekter.
Kortfattat beskrivet är ultraprocessad mat, enligt Nova-definitionen, industriellt tillverkad mat som ofta innehåller tillsatt socker, fett och salt. Ultraprocessad mat innehåller också ingredienser som inte används vid matlagning i hemmet och uppmuntrar ofta till överkonsumtion.
I ett pressmeddelande uppger studiens huvudförfattare Elizabeth K. Dunford att hennes och medarbetarnas forskning tydligt visar att andelen ultraprocessade livsmedel, som amerikanarna inhandlar, har ökat markant mellan åren 2001 och 2019. Denna trend gäller alla typer av livsmedel samt alla sorters tillsatser.
Hur det ser ut i Sverige eller Europa är inte helt klart. Det är dock allmänt känt att de trender som skapas i USA, tenderar att komma till Sverige också. År 2022 redovisades emellertid en studie som visade att svenskarna är det folk som konsumerar allra mest ultraprocessad mat i Europa.