- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Tandvårdsskadeförbundet företräder de som blivit allergiska, fått skador av tandvården eller blivit felbehandlade. Förbundet bidrar med information och fakta som folk bör överväga vid materialval, rotfyllningar, implantat och mycket annat. Förbundet påverkar också myndigheter och politiker samt deltar aktivt i debatter. Dock blir förbundet sällan inbjuden till utredningar och liknande, vilket i sig är anmärkningsvärt. Detta tydliggjordes på Tandläkarstämman i december av professor Klinge..
Professor Björn Klinge berättade vid en diskussion på tandläkarstämman att det egentligen bara finns en patientorganisation inom tandvården och att den tidigare främst sysslade med amalgam och relaterade frågor. Hans förutfattade mening var att tandvården behövde en annan patientorganisation. Man kan undra vad han har siktet inställt på.
Det är viktigt och nödvändigt att Tandvårdsskadeförbundet tas på allvar bland myndigheter, professionen och av politiker. Förbundet har mycket kunskaper om tandvården rent allmänt och vad som skulle behöva göras för att förbättra den och vår kunskap om biverkningar av dentala material slår de flesta tandläkares. Vi är dessutom en relativt stor patientförening.
Ändå blir förbundet ofta betraktat som icke-rumsrent då det aktivt motarbetar dentala material som ofta ger biverkningar. Man kan förstå att det inte ses med blida ögon av dentalmaterialbolagen och tandläkarna. Men varför låter myndigheterna sig styras av dem?
Många vänder sig till förbundet för att få råd och stöd vid fyllningsbyten, rotfyllningar, implantat och vid behov av tandställningar. Förbundet hjälper också till med information om hur tandläkare kan anmälas vid åtgärder som varit felaktiga, inte gjorts enligt överenskommelse, misslyckade åtgärder och vid otrevligt bemötande. Många vågar dock inte anmäla sin tandläkare då kanske resten av familjen går där, orten är liten eller de är för sjuka för att ta fighten eller så tror de inte att nyttan överväger arbetsinsatsen. Detta gäller allmänt och fler borde anmäla till IVO och patientnämnder eller till patientförsäkringen.
Förbundsstyrelsen arbetar aktiv med lobbying gentemot myndigheter och politiker. Vid flera tillfällen har förbundet avvisats från att delta i utredningsarbete, nu senast gällde det översynen av 2008 års tandvårdsreform. Till och med Riksrevisionen undrade för en tid sedan varför Tandvårdsskadeförbundet inte deltog i utarbetandet av riktlinjer för vuxentandvården och kallade upp två representanter från förbundet för att få vår syn på detta. Inte heller har SBU tagit upp frågan om evidens för amalgamsanering, vilket med tanke på att detta material finns kvar i tänderna på folk minst 20 år till borde vara viktigt.
Det är uppenbart att Tandvårdsskadeförbundet aktivt utestängs från att delta i flera viktiga samhällsområden som berör oss. Vad Björn Klinge vill ha till stånd vet vi inte, men det finns en risk för att han efterlyser en mer ofarlig patientorganisation inom tandvården. En organisation som är lättare att styra än Tandvårdsskadeförbundet. Tandvårdsskadeförbundet behöver synas mer, vara mer aktiv i media, på sociala medier och i den politiska diskussionen. Förbundsstyrelsen jobbar på, men vi behöver helt klart bli fler som aktivt lobbar för att odontologiska risker ska lyftas fram och för att framtidens tandvård ska blir bättre än i dag.
Till filmen med Björn Klinge, gå fram till 16 minuter
Citat Björn Klinge från Tandläkarstämman:
“Det kan man ju uppleva att vi kanske saknar en brukarorganisation i tandvården…så fanns det i princip bara en – en brukarorganisation som kanske var lite mer inriktad, den gången, på amalgamdiskussionen och behandlingen och eventuella komplikationer till den. Något annat fanns eller finns inte medan på allmänna sjukdomspanoramat så finns det en enorm tryck kan man säga från patientorganisationer som vi kanske skulle ha glädje av inom tandvården också. För dom plockar man fram som viktiga påtryckningsgrupper, när sjukvården vill röra sig i någon viss riktning. Och det kan ju vara så att det kommer initiativ från dom grupperna som kan utveckla och vidga stöd som kan vara väldigt intressant.?