I en artikel i DN (22/2) kritiseras tester av tarmfloran. DN anser att det saknas evidens för att sådana tester kan vara till hjälp för sjuka människor. Majoriteten av den vård som ges idag saknar evidens och det finns inte heller alltid vetenskapligt stöd, men det nämnde inte DN. Visst vetenskapligt stöd finns för att olika diagnoser helt eller delvis kan bero på tarmfloran.

Ligger det då någon sanning i möjligheten att förbättra hälsan genom att korrigera tarmfloran? Tittar man på publicerade forskningsrapporter i PubMed får man upp många artiklar, t.ex. om hur förbättrad tarmflora kan minska besvären som autism. Andra artiklar visar att hjärnan och tarmen hänger ihop och att det går att förbättra många sjukdomar med förbättrad tarmflora. Det finns alltså forskning, men innan forskning visar tydlig evidens är steget långt. 

Forskning visar alltså att många sjukdomar och diagnoser hänger ihop med tarmfloran och att förbättrad tarmflora med mer differentierad bakteriesammansättning minskar sjukdomssymtom inom många områden. Mycket finns att vinna genom att äta på ett sätt som förbättrar tarmfloran t.ex. syrade grönsaker. Väl känt är att mer ursprungliga kulturer varje dag fick extra tillskott av nyttiga bakterier och probiotika och att detta kopplas till hälsan. 

Forskning finns också om effekten av så kallad fekalietransplantation. Det innebär att man byter tarmflora ofta genom att man först får lavemang/antibiotika och därefter via tarmen för in avföring från en frisk person. Karolinska institutet har odlat tarmflora från en norsk kvinna sedan 1950-talet och fått mycket goda resultat i förbättrad hälsa hos personer som fått dessa bakterier som tillskott. Ett kosttillskott har utvecklats, men har ännu inte kommit ut på marknaden. 

Det finns alltså all anledning att fundera över om ens sjukdomsbild har något att göra med tarmfloran. Har man råd kan provtagning ge viss vägledning. DNA-analyser visar så gott som alla bakterier eller andra mikroorganismer medan odling av bakterier kan vara mindre specifikt eftersom odlingsmediet och hur proverna hanterats har stor betydelse för resultatet.  

Att ta kosttillskott kan vara ett komplement. Men viktigast av allt är att lägga om kosten dels för att öka tillskottet av naturligt förekommande nyttiga bakterier och dels för att skapa en miljö i tarmarna som gynnar en bra och differentierad bakterieflora. Mer forskning behövs men för många sjukdomar är förändrad tarmflora väl värd att pröva och särskilt om man har allvarliga sjukdomar som autism, autoimmuna sjukdomar med mera. 

Artikel från 2022 om tarmflora och autism (Reviewartikel om olika terapier med probiotika, prebiotika, kosttillskott och transplantation av frisk mikrobiota.)
Till en av flera artiklar om tarmfloran och autoimmuna sjukdomar
Mer om transplantation av mikrobiota och påverkan på hälsan
Till artikeln i DN 22/2 2023

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)