- Hälsa

I en artikel i DN (22/2) kritiseras tester av tarmfloran. DN anser att det saknas evidens för att sådana tester kan vara till hjälp för sjuka människor. Majoriteten av den vård som ges idag saknar evidens och det finns inte heller alltid vetenskapligt stöd, men det nämnde inte DN. Visst vetenskapligt stöd finns för att olika diagnoser helt eller delvis kan bero på tarmfloran.
Ligger det då någon sanning i möjligheten att förbättra hälsan genom att korrigera tarmfloran? Tittar man på publicerade forskningsrapporter i PubMed får man upp många artiklar, t.ex. om hur förbättrad tarmflora kan minska besvären som autism. Andra artiklar visar att hjärnan och tarmen hänger ihop och att det går att förbättra många sjukdomar med förbättrad tarmflora. Det finns alltså forskning, men innan forskning visar tydlig evidens är steget långt.
Forskning visar alltså att många sjukdomar och diagnoser hänger ihop med tarmfloran och att förbättrad tarmflora med mer differentierad bakteriesammansättning minskar sjukdomssymtom inom många områden. Mycket finns att vinna genom att äta på ett sätt som förbättrar tarmfloran t.ex. syrade grönsaker. Väl känt är att mer ursprungliga kulturer varje dag fick extra tillskott av nyttiga bakterier och probiotika och att detta kopplas till hälsan.
Forskning finns också om effekten av så kallad fekalietransplantation. Det innebär att man byter tarmflora ofta genom att man först får lavemang/antibiotika och därefter via tarmen för in avföring från en frisk person. Karolinska institutet har odlat tarmflora från en norsk kvinna sedan 1950-talet och fått mycket goda resultat i förbättrad hälsa hos personer som fått dessa bakterier som tillskott. Ett kosttillskott har utvecklats, men har ännu inte kommit ut på marknaden.
Det finns alltså all anledning att fundera över om ens sjukdomsbild har något att göra med tarmfloran. Har man råd kan provtagning ge viss vägledning. DNA-analyser visar så gott som alla bakterier eller andra mikroorganismer medan odling av bakterier kan vara mindre specifikt eftersom odlingsmediet och hur proverna hanterats har stor betydelse för resultatet.
Att ta kosttillskott kan vara ett komplement. Men viktigast av allt är att lägga om kosten dels för att öka tillskottet av naturligt förekommande nyttiga bakterier och dels för att skapa en miljö i tarmarna som gynnar en bra och differentierad bakterieflora. Mer forskning behövs men för många sjukdomar är förändrad tarmflora väl värd att pröva och särskilt om man har allvarliga sjukdomar som autism, autoimmuna sjukdomar med mera.
Artikel från 2022 om tarmflora och autism (Reviewartikel om olika terapier med probiotika, prebiotika, kosttillskott och transplantation av frisk mikrobiota.)
Till en av flera artiklar om tarmfloran och autoimmuna sjukdomar
Mer om transplantation av mikrobiota och påverkan på hälsan
Till artikeln i DN 22/2 2023