- Forskning
- Hälsa

Födosystemet har en obalans mellan olika typer av fetter så att de sorter som finns i fisk, omega-3-fetter, har minskat, medan omega-6-fetter har ökat. Vilt har högre nivåer av omega-3, liksom boskap som betat ute. Obalansen orsakar ett pro-inflammatoriskt tillstånd och den låga nivån av omega-3 i cellmembranen minskar transportprocesser över cellmembranen.
Fisk kan emellertid ha höga kvicksilverhalter och för mycket av metallen kan förta de nyttiga effekterna av omega-3-fetter. Nivån av nyttigt fett i odlad lax har minskat då man alltmer använder växtbaserad föda.
Den växande hjärnan har ett stort behov av fleromättade fetter för att utvecklas och fungera optimalt. I en studie från Holland har man undersökt halten av fettsyrorna i blodcellsmembranen hos ungdomar med en medelålder av 14 år och möjlig relation till kognitiv förmåga. Sammanlagt testades 266 unga personer, 127 pojkar och 139 flickor, med ett antal kognitiva test för hastighet i informationsbehandling, koncentrationsförmåga, korttidsminne, snabbhet att ställa om mellan olika uppgifter och mental flexibilitet i relation till nivån av de fleromättade fettsyrorna DHA och EPA.
Övriga data som samlades in var BMI, kön, ålder, alkoholintag, rökning och föräldrarnas utbildning och socialekonomiska status. Mängden fiskintag delades upp mellan låg, medium och hög halt av DHA och EPA och antalet fiskmåltider per vecka samt eventuella diagnoser som ADHD, autism eller depression.
I populationen hade 60 personer hade en diagnos som kan påverka inlärning;. 14 med ADHD, 45 dyslexi, 8 autism och 2 depression. 13 % åt aldrig fisk, 77 % mycket oregelbundet, med mindre än halva rekommenderade intaget av DHA och EPA. Endast 1 % intog fisk mer än en gång/vecka. Fiskintaget korrelerade signifikant med nivån av DHA + EPA i blodet.
Intaget av fisk och därmed DHA + EPA korrelerade signifikant med hastigheten att hantera information och med koncentrationsförmåga, men inte andra mentala funktioner. Personer med diagnoser visade sämre resultat än övriga deltagare, men antalet var för lågt för att visa någon statistisk signifikans. Forskarna fann inte ytterligare positiva effekter av att äta mer än två fiskmåltider/vecka, något som kan bero på att visserligen är de omättade fettsyrorna nyttiga, men över ett visst intag börjar de negativa effekterna av kvicksilver att överväga, något man sett i andra studier. Kvicksilverhalten i fisken beaktades inte denna studie.