I Sverige minskar antalet tandvårdsbesök över tid, men det råder ändå brist på tandläkare i hela landet enligt statistik från Försäkringskassan. Värst är läget i Dalarnas län där det bara finns 54 tandläkare per 100 000 invånare.

Inom tandvården finns både offentliga och privata vårdgivare. De offentliga vårdgivarna, det vill säga Folktandvården, finns i samtliga 21 regioner med runt 840 mottagningar. I fem av regionerna bedrivs Folktandvården i bolagsform. Det är främst inom den privata sektorn som vuxentandvård inom ramen för det statliga tandvårdsstödet utförs, cirka 72 procent. Resterande del utförs inom Folktandvården.

De privata vårdgivarnas antal är cirka 1 800 och det finns ungefär 2 900 privata mottagningar. Många är småföretag men under senare tid har flera tandvårdskedjor etablerats. Det finns även cirka 300 tandtekniska laboratorier. Sammanlagt arbetar runt 24 000 personer i tandvården i Sverige. De utgörs av tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker. Under de senaste 10-15 åren har det skett en större ökning av antalet tandhygienister.

Tandhälsan anses generellt som mycket god här i Sverige. Antalet vuxna patienter med minst ett tandläkarbesök har varit ungefär 4 miljoner de senaste åren. Cirka 30 procent av patienterna tog del av högkostnadsskyddet under år 2022. Ungefär 25 procent fick sina tandvårdskostnader subventionerade med 50 procent och endast 5 procent nådde den högsta subventionsnivån som är på 85 procent.

Rent allmänt sett har äldre och kvinnor högre besöksfrekvens, även om män konsumerar mer i de fall då de besöker tandvården. Även högre inkomstnivå är starkt relaterad till mer frekventa besök hos tandvården.

Det råder fri prissättning på tandvårdsmarknaden sedan 1999. Alltsedan det gällande statliga tandvårdsstödet infördes 2008 har vårdgivarpriserna, det vill säga priset som vårdgivaren fastställer för sin tandvård, ökat mer än den allmänna prisnivån i svensk tjänsteproduktion.

När man tittar på år 2022 ser man att cirka 85 procent av patienterna betalade ett vårdgivarpris som var högre än referenspriset, vilket beräknas utifrån de skattade produktionskostnaderna. Var tredje patient betalade ett vårdgivarpris som ligger mer än 20 procent över referenspriset.

Socialstyrelsen har gjort en övergripande kartläggning av registeruppgifter och då undersökt förändringar i behandlingspanorama respektive yrkesutövning bland olika generationer legitimerad tandvårdspersonal mellan åren 2012 och 2022. Fördjupade analyser kommer att ingå i rapporten Bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvård samt tandvård - Nationella planeringsstödet, som kommer att publiceras i februari 2024.

Länkar:
Socialstyrelsens artikel 
TLV:s sida angående tandvård

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)