Flera olika tandvårdsförsäkringar finns med olika bolag. Det viktiga om man sluter avtal om tandvårdsförsäkring är att noga kontrollera vad som ingår och vilka undantag som finns. Försäkringsbolagen tjänar ju pengar på försäkringarna och därför är det inte alls säkert att de betalar flera olika åtgärder eller sådant som är kostsamt. Kontrollera också hur lång uppsägningstiden är. Tandvårdsförsäkring kan vara bra om man själv tjänar på det. Annars är det en onödig utgift. 

Ibland kanske det kan vara befogat att skaffa en tandvårdsförsäkring om man misstänker att kostnaderna blir stora. Men det gäller då att kontrollera att försäkringen verkligen gäller för det den är till för och att just det som man själv tycker är viktigt ingår. Undantagen är ofta många. Dessutom är det bra om man kan säga upp försäkringen vid den tidpunkt man själv finner lönsamt. 

Tänk också på att om man råkar ut för en olycka och får tandskador så är det hemförsäkring och olycksfallsförsäkring som täcker kostnaderna. 

Räkna på kostnaderna för försäkringen. Om exempelvis kostnaden är 148 kr per månad betalar man 1 776 kr per år och har man sällan karies blir det billigare att betala undersökningen själv. 

Det allmänna högkostnadsskyddet finns för alla och enligt det betalar man själv allt upp till 3000 kr med undantag för ett mindre bidrag på några hundra kronor. Därefter betalar man 50 % av tandläkarens kostnad upp till 15 000 kr då patienten bara betalar 15 % av kostnaden. Det är alltså mycket lönsamt med högkostnadsskydet om man exempelvis gör implantat, broar eller andra kostsamma åtgärder. 

Se mer råd om försäkringar här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)