Tandvård i tid för att undvika allvarliga problem, som kan förstöra tänderna, är viktigt för alla. I flera Norrlandslän är bristen på tandläkare så stor att folk inte får tandvård i tid och det gäller även för dem som tecknat särskild tandvårdsförsäkring. En av dem intervjuas i P4 Norrbotten och är förtvivlad.

Privata tandvårdsförsäkringar tecknar en del personer och då tror man förstås att man ska få komma till tandläkaren regelbundet och också få den tandvård som är nödvändig. Mariah i Norrbotten är oerhört besviken och känner sig lurad när det gäller tandvårdsförsäkringen. 

Anledningen till problemen är att hon bor i Luleå där det finns få verksamma tandläkare och framför allt är folktandvården underbemannad och det är där hon har sin tandvårdsförsäkring. Kariesangrepp konstaterades för tre år sedan, trots det har hon inte fått en tid för lagning och nu har angreppen gått så långt att det gör ont när hon borstar tänderna.

Det handlar både om tandhälsan och kostnaden för en försäkring som inte är värd någonting. För det första borde folktandvården inte erbjuda försäkringar om de inte klarar att leva upp till åtagandet och för det andra är det nödvändigt att staten går in och reglerar tandläkaretablering så som man gjorde tidigare. Det är inte OK att det finns överskott av tandläkare i Stockholmsområdet, men underskott i Norrbotten och andra norrländska regioner. 

Tandvården regleras inte i konsumentlagstiftningen, vilket Tandhälsoförbundet anser helt felaktigt. Betalar man en tandvårdsförsäkring utan att få den tandvård som föräkringen berättigar till borde hela avgiften betalas tillbaka. Tandvårdspatientens rättigheter måste helt enkelt stärkas. 

Till radioinslaget i P4 Norrbotten, som handlar om den eftersatta tandvården i regionen. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)