- Forskning
- Politik

Hur ser finansieringen av tandvården ut i andra länder undrar nog många. I Tyskland behöver man inte betala särskilt mycket själv för att gå till tandläkaren, men i våra Nordiska grannländer varierar patientens kostnader mycket. Dock är barn och ungdomstandvård avgiftsfri. Nu har två norska forskare publicerat en artikel i Tandläkartidningen som beskriver hur tandvården bekostas i Sverige, Norge, Finland och Danmark.
De nordiska länderna har väl utbyggda välfärdssystem, men inte på tandvårdens område. Utsatta är socioekonomiskt svaga grupper och det är deras möjlighet att få tandvård som varit utgångspunkt för författarnas analyser.
Av artikeln framgår att samtliga nordiska länder har avgiftsfri tandvård för barn och unga vuxna, men för vuxna patienter råder olika bidragssystem i de olika länderna. Subventionerna har utvecklats sedan 1970-talet och blivit ett laga- och lappasystem som är svåröverskådligt och krångligt att utnyttja. Varken patienter eller tandläkare klarar att hålla reda på vad som gäller.
Socioekonomiskt svaga grupper nås inte alltid av de olika subventionerna och dessa grupper har också sämst tandhälsa. I Sverige där de särskilda tandvårdsbidragen och tandvård till speciella grupper exempel på system som inte når ut till de grupper man tänkt.
Mest behöver vuxna patienter betala i Norge där det inte finns några bidrag för vuxna. I deras stystem är det olika huvudmän för tandvård och sjukvård, vilket komplicerar det hela ytterligare.
I Danmark subventioneras för bastandvård för vuxna, men patienterna får ändå betala en del och exempelvis proteser betalas av patienten. Socioekonomiskt svaga grupper har rätt till bidrag från kommunen för tandvård upp till en viss summa. Ingen förhandsprövning behövs för det. Många danska har särskilda tandvårdsförsäkringar som täcker tandvårdskostnaderna.
I Finland finns subventioner men med vissa begränsningar och de gäller endast offentlig tandvård. Går man till privattandläkare betalar patienten kostnaden själv.
Det svenska systemet beskrivs och artkeln redovisar att patienterna betalar hela summan upp till 3000 kr och därefter betalar försäkringskassan hälften upp till 15 000 kr då patienten endast betalar 15 procent av kostnaden. I Norden har Sverige det mest generösa systemet. Men både Tyskland och Frankrike ger mer omfattande subventioner till bastandvård.
Läs mer via länken nedan
Till artikeln i Tandläkartidningen