Den socialdemokratiska partikongressen som nyligen avslutats har bestämt att partiet ska arbeta för att tandvården ska ingå i hälso och sjukvårdens högkostnadskydd. Vänsterpartiet sa redan under förra valrörelsen att taket för när tandvårdsförsäkringen ska träda i kraft skulle sänkas. Nu pågår diskussioner mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna. Vänsterpartiet kan kanske få igenom en sänkt tröskel för högkostnadsskyddet i tandvården till 1000 kr. 

Att skapa en jämlik tandvård innebär att tandvården behöver ingå i samma högkostnadsskydd som gäller för hälso- och sjukvården. Tänderna är ändå en del av kroppen och många sjukdomar har sitt ursprung i tänderna. 

Dagens högkostnadsskydd för tandvården gynnar personer med medel- eller höga inkomster. Låginkomsttagare och pensionärer har inte råd att gå till tandläkaren och går ofta endast vid akuta besvär. 

Att involvera tandvården i välfärdsstystemet borde ge vinster både i tandvården och hälso- och sjukvården. Dels handlar det om att upptäcka karies tidigt och dels handlar det om att minska risken för mycket allvarliga tandproblem som exempelvis rotkaries som kan leda till rotfyllningar eller borttagning av tanden. Ändå tvekar politikern att införa ett sådant system. 

Vänsterpartiet har nu en unik chans att göra verklighet av sin politik. Att sänka tröskeln för tandvårdsförsäkringen har sannolikt centerpartiet inte så mycket emot och socialdemokraterna har ett kongressbeslut att leva upp till. Miljöpartiet har inte heller något att invända mot detta.

Pågående förhandlingar mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna kan i bästa fall ge bra utdelning gällande tandhälsan. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)