Konsumentskydd saknas helt i tandvården trots att merparten av tandläkarräkningen betalas av den enskilda. Inga tydliga krav på information till patienterna finns. Exempel finns på tandläkare som borrat fel och skadat tanden bredvid, amalgamsanerat men lämnat amalgam kvar under de vita fyllningarna, satt in material som patienten berättat den är allergisk mot osv. En del personer har haft smärtsamma upplevelser i tandläkarstolen, men de har också betalat för både felen och att senare göra om. Så är det inte någon annan stans. Konsumentskydd finns inte. 

Tandvårdsskadeförbundet har vid många tillfällen påtalat det icke existerande konsumentskyddet i tandvården, men hittills har inte mycket hänt. Folk fortsätter att betala trots att tandläkare gjort fel och måste också betala för att korrigera felen. Tandläkare har oftast någon form av försäkring, men det är en långsam och trög process som många inte vill vänta på då det handlar om tandhälsan. 

Det finns anledning att arbeta ännu mer för att skapa ett konsumentskydd där patienten åtminstone slipper betala återställanda av felaktigt gjorda arbeten. Man ska inte behöva stanna hos den tandläkare som gjort ett dåligt jobb och få det omgjort. Så är det ofta idag. Tydligare regler behövs för att garantera ett gott konsumentskydd.

Hjälp Tandvårdsskadeförbundet att driva frågan om konsumentskydd. Anmälan sker lämpligen på epost info@tf.nu

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)