- Hälsa

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) ger tandvården svidande kritik. IVO konstaterar att dokumentationen ofta saknar innehåll som är nödvändigt för att garantera en säker vård och för att kunna upptäcka eventuella överkänslighetsreaktioner. Därtill anser IVO att journalerna främst skrivs för att stämma med Försäkringskassans bidragssystem än för att garantera patienten en god och säker vård. Totalt utreddes 310 anmälningar under 2015 och av dessa föranledde 137 kritik eller krav på åtgärder. Av de 26 tillsynsbesök som IVO själv inititerade gav fyra upphov till kritik/åtgärd.
IVO:s tillsyn visar att journalerna ofta är ofullständiga, vilket kan leda till sämre möjlighet till rätt diagnos och behandling.
Tandtekniska anvisningar saknas ofta liksom tandtekniska följesedlar och därmed har tandläkaren ingen aning om vilka material som sätts in i patientens tänder och det är svårt att följa upp eventuella överkänslighetsreaktioner. Att sådan dokumentation saknas gör att patienter kan få material i tänderna som de inte tål, vilket många av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar upplevt.
Tydliga behandlingsalternativ och behandlingsplaner saknas påfallande ofta, enligt IVO:s tillsynsrapport. Viss osäkerhet råder då om planerad behandling utförts och om den utförts i samråd med patienten.
IVO anser vidare att bristerna medför att patienterna inte alltid får rätt diagnos eller att problem inte identifieras tillräckligt tidigt. Främst handlar det om karies och tandlossning, men det kan även gälla infektioner och tumörsjukdomar.
Bristerna omfattar både dokumentation av kliniska iakttagelser och de röntgenologiska underlagen. I det senare fallet handlar både om brister i tekniskt utförande och avsaknad av röntgenologiskt underlag inför diagnostisering.
Journalernas dokumentation ska, enligt IVO, innehålla patientens orala status med tillhörande diagnoser och beskriva vilka behandlingar som genomförts samt vilka behandlingsalternativen varit.
Tandvårdsskadeförbundet anser att IVO:s egentillsyn över tandvården behöver intensifieras. Att endast 310 personer som anmält tandvården utreds tyder på att antalet klagomål är lågt. Det behöver vara tecken på att alla är nöjda med tandvården. Tandvårdsskadeförbundet har erfarenhet av att många inte vill anmäla sin tandläkare även om han eller hon gjort fel. Anledningen är ofta att patient och tandläkare har en långvarig relation och att ofta hela familjen går till samma tandläkare och det finns en oro att relationerna ska försämras.