- Hälsa

Alltfler hävdar att tänderna är en del av kroppen och att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Detta tas upp i en debattartikel i Expressen av Jörgen Rubensson. Han har tidigare varit ordförande för en av de svenska pensionärsorganisationerna och sitter med i Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Det är bra att fler berättar om den nuvarande tandvårdsförsäkringens orättvisor och ställer krav på förändringar.
En jämlik tandvård innebär att alla ska ha råd och möjlighet att gå till tandläkaren för att laga eventuella kariesangrepp. I dag står människor med låga inkomster utanför tandvården eftersom de inte har pengar till tandvård. Den orättvisa tandvården kräver att du först betalar 3000 kr för att få subventioner. Trots denna tröskel måste du själv betala hälften av tandläkarräkningen tills summan överstiger 15 000 kr.
För den som saknar pengar är 3000 kr en stor summa och ibland helt oöverkomlig. Den jämlika tandvården handlar inte om att prioritera bland dem som går till tandläkaren utan att se till att de som i dag inte har råd får möjlighet till bra tandvård. Det krävs handfasta politiska beslut för att åstadkomma en jämlik tandvård.
Politiker är dock rädda att en tandvårdsreform ska kosta pengar och tandläkarna vill absolut inte att tandvården förstatligas. I den statliga utredningen om jämlik tandhälsa lyssnar man främst på tandläkare och tandläkarna lobbar starkt emot utredningen. På de seminarier som hölls för några månader sedan var det kraftig dominans av tandläkare, vilket också var tydligt vid redovisningen av vad man kom fram till vid seminarierna.
En jämlik tandhälsa där alla har råd att gå till tandläkaren skulle sannolikt innebära stora kostnadsbesparingar i sjukvården. Anledningen är att många sjukdomsproblem orsakas av besvär med tänderna. Forskare har funnit att hjärtkärlsjukdomar kan orsakas av bakterier i munhålan och bröstcancer kan kopplas till rotfyllda tänder som både avger bakterier och bakteriegifter. Förhoppningen är att utredarna av jämlik hälsa verkligen gör sådana hälsoekonomiska analyser.
Se mer i debattartikeln i Expressen via länken nedan
Till debattartikel i Expressen