- Hälsa
- Politik

I Västra Götaland har Folktandvården satsat på särskilda tandhygienister för att förbättra äldres tandhälsa. Tandhygienisterna har främst arbetat med att utbilda omsorgspersonal och att kvalitetssäkra kommunernas rutiner för munhälsa, munvård och tandvård för äldre. Projektet påbörjades 2018 och avslutas under året. De preliminära resultaten är positiva.
Tandhygienisterna har bidragit till att fler äldre i kommunerna får del av regionens tandvårdsstöd, vilket de tidigare inte kände till. Omsorgspersonalen har gjort fler riskbedömningar av äldres munhälsa, vilket leder till snabbare tandläkarbehandling än tidigare.
I takt med att munvårdsrutinerna vid kommunernas särskilda boenden har kvalitetssäkrats så har också omsorgspersonalen lagt ner mer tid och energi på att hjälpa de boende att sköta sina tänder. Personalen uppges också ha ökat förståelsen för hur viktigt det är med munhygienen.
Att hjälpa äldre till god munhygien är mycket angeläget då det kan hindra negativa konsekvenser eller i alla fall så kan problem med karies med mera uppmärksammas på ett tidigare stadium och därmed åtgärdas innan tänderna förstörts helt. För bara några årtionden sedan hade så gott som inga äldre personer sina egna tänder kvar. I dag är det tvärt om - flertalet äldre har egna tänder och därför ställs helt andra krav på god munhygien än tidigare.