Pearlii är namnet på en hemsida och en app som med artificiell intelligens avläser din tandstatus. Innovationen kom till för att hjälpa fattiga människor att bättre kontrollera sin tandhälsa. 

Skillnader i hälsa syns tydligast på folks tänder, säger Kyle Turner som är den som utvecklat appen. Han berättar själv i Dental Tribune att han aldrig lärde sig borsta tänderna när han var liten. Första gången han kom i kontakt med tandborstning var när han sov över hos en kompis och blev förvånad när kompiaen borstade tänderna innan de la sig. 

Ojämlikhet i hälsa syns ofta på tänderna och en del vågar inte le för att de saknar tänder eller har fula sådana. Socioekonomisk status är något som syns på tänderna och ditt leende. Pearlii har utvecklats för att folk själva ska kunna se om och när de behöver gå till tandläkaren. 

Appen laddar man ner gratis och sedan är det bara att testa. Tekniken bygger på att man har en smartphone och fotar tänderna. Under utveckling av appen har man testat på en stor mängd människor och så att säga lärt appen vad man ser och vilka åtgärer som behövs.  

Appen testas nu i lite mindre försök i Australien men tanken är att den ska komma igång på riktigt inom ett halvår. Investerare finns för fortsatt utveckling av appen, enligt Dental Tribune. Skulle det här kunna vara något som minskar den ojämlika tandhälsan?

 

 

Till hemsidan och mer information om appen
Till artikel i Dental Tribune (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)