Tandsten hos hund förekommer ofta, särskilt hos äldre hundar. Det är viktigt med förebyggande tandvård för att undvika problem med tandsten. Se därför gärna över och borsta din hunds tänder dagligen.

Det rekommenderas att hundens tänder och munhåla undersöks och behandlas regelbundet. Genom rätt tandvård går det att förebygga större skador eller att hunden drabbas av allvarliga och smärtsamma problem. Använd inte tandkräm med fluorid. Hundar är känsliga för fluorföreningar och flera andra ämnen som finns i tandkräm för människor.

Kunskapen om tand- och munhygien har ökat hos både hundägare och veterinärer och därigenom kan många problem undvikas. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket en hund lider av sina tandproblem, men tandsten i ett långt framskridet stadie orsakar ofta hunden både lidande och smärta.

I det första stadiet av tandsten bildas plack. Det vill säga en mjuk, vit eller gulvit beläggning på tänderna. Plack består av bakterier, matrester och döda celler. Får placken vara kvar på tänderna kommer beläggningen med tiden att förkalkas och bli hård och brun. Tandsten har då utvecklats och en inflammation i tandköttsfåran syns. Det gör att tandköttet närmast tanden blir rödare och man kan ofta upptäcka detta redan innan det har bildats tandsten.

Inflammationen i tandköttsfåran kan sprida sig till omgivande tandkött. Detta tillstånd kallas gingivit eller tandköttsinflammation. Om inflammationen fortsätter så kan tandens upphängningsanordning påverkas. Detta innebär att tanden då kommer att fästa sämre till käkbenet.

Tandköttsfåran utvecklas efterhand till en tandköttsficka som sakteligen blir djupare. Då uppstår ett tillstånd som kallas parodontit. Risken är stor att parodontiten blir så svår att tanden ramlar ut av sig själv eller behöver dras ut. Man vill verkligen undvika att det går så långt att gingivit utvecklas till parodontit eftersom det kommer att krävas intensiva åtgärder för att rädda hundens tänder i det här skedet.

Symtom på tandsten är beläggningar på tänderna, med färg från ljust gul till brun. Även skrovlig tandyta och dålig andedräkt kan vara indikationer på tandsten.

Det finns två olika sorters tandsten, nämligen salivsten och serumsten. Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten kallas supragingival tandsten eller salivsten. Denna typ av tandsten bildas på kort tid. Tillväxten börjar utmed tandköttskanten och kan sen sprida sig och efterhand täcka stora delar av tandytorna. Färgen är ljus och ofta gulaktig.

Subgingival tandsten eller serumsten är en annan sorts tandsten som bildas under tandköttskanten, med andra ord i tandköttsfickan. Denna form av tandsten tar längre tid på sig att bildas jämfört med salivsten. Serumsten är mörkare till färgen och konsistensen är ofta hårdare än vid salivsten.

Det är svårare både att upptäcka och avlägsna denna typ av tandsten. Man brukar upptäcka den när hunden är sövd och då en veterinär undersöker tänderna respektive tandköttet med ett verktyg som kallas sond. Serumsten är betydligt svårare att få bort än salivsten eftersom den sitter svåråtkomligt och är hårdare fäst mot tandytan.

Om du misstänker tandsten hos din hund skall du uppsöka veterinär. Plackbeläggningar kan man avlägsna själv genom att borsta sin hunds tänder, men tandsten behöver man ta bort hos en veterinär. Hos djurkliniken kommer man inte bara skrapa på ytan utan även undersöka att det inte är någon tandsten kvar i tandköttsfåran och kontrollera att där inte finns några fickor. Hunden sövs oftast helt och man rengör och går noga igenom hela munnen.

För att undvika tandsten kan man vidta en del förebyggande åtgärder. Borsta tänderna på hunden helst varje dag, men minst tre gånger i veckan. Börja med tandborstningen från det att hunden är liten. Det kan vara besvärligt att vänja en vuxen hund vid att borsta tänderna.

Använd en mjuk tandborste eller en särskild tandborste för hundar. Är hunden liten, kan man använda en torr bomullspinne. Välj gärna ett foder som rengör hundens mun när den äter det. Ett foder som är hårt och sprött spricker när hunden tuggar på det medan ett mjukt foder fastnar mellan tänderna. Algtillskott i form av Ascophyllum nodosum är ett annat alternativ att minska förekomsten av tandsten respektive risken för blödande tandkött.

Kontrollera hundens mun ofta för att upptäcka eventuella fickor, framförallt de bakre kindtänderna. Skulle tandköttsinflammation redan ha uppkommit, kan den gå tillbaka om man noga borstar tänderna varje dag.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)