Hälften av den brittiska befolkningen säger att de är rädda för att gå till tandläkaren och sannolikt är det ungefär likadant i Sverige. Många har således en känsla av obehag när det går till tandläkaren. Men de 12 procent av befolkningen som verkligen har en uttalad tandvårdsrädsla har allvarliga problem och kan på sikt få allvarliga problem med tänderna. Visst stöd går att få från regioner/landsting och vissa kliniker erbjuder lugnande medel eller nedsövning. 

Personer med tandläkarskräck har ofta dålig tandhälsa, vilket anses vara resultatet av att man inte går regelbundet till tandläkaren. Det forskarna i den brittiska studien funderade över var om man behövde göra annan terapiplanering för personer med tandläkarskräck. Patienter med tandvårdsrädsla  undersöktes och olika variabler mättes som tandköttsinflammation, karies, behov av rotfyllingar, borttagning av tänder och behov av kronor, broar och proteser. Tandvårdsrädda hade behov av mer vård än ordinarie patienter, men själva terapiplaneringen var inte annorlunda. 

Viss hjälp kunde patienterna få av KBT-terapi. Många med extrem tandvårdsrädsla kommer sig inte för med att ens söka den hjälp som finns att få och ofta skäms de över den dåliga tandstatusen så att även det blir ett hinder för tandläkarbesök.. 

Den som har extrem tandläkarskräck har rätt till viss ersättning från regionen (landstinget) och det är tandvårdsförordningen som reglerar detta. Dock krävs intyg från psykolog att man verkligen har allvarlig skräck för att gå till tandläkaren. Flera tandläkarmottagningar erbjuder antingen lugnande medel eller nedsövning för den som så önskar. 

Ring till tandläkaren och beställ tid och berätta samtidigt om tandläkarskräcken. Många tandläkare har kunskaper för att hantera patienternas rädslor och som sagt det finns både lugnande medel att ta till och nedsövning. KBT-terapi är också en möjlighet för att kunna hantera sin rädsla. 

Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)