Här beskriver en av Tandhälsoförbundets medlemmar hur tandläkarskräcken uppkom, vad medicinerna åstadkom och hur tandhälsan snabbt försämrades med ständig värk som gjorde att livsviljan försvann. Till slut hittade hon en tandläkare som tog bort de trasiga tänderna och värken försvann.

En hårdhänt tandläkare som höll på länge för att få bort visdomständerna var början till en mycket trist resa för Ann-Sofie och den har ännu inte tagit slut. En del känner nog igen sig och för många uppkom tandläkarskräcken redan i skolan, men för Ann-Sofie var det betydligt senare.

Tandläkarrädslan var dock bara början på en lång rad felbehandlingar i vården. Därefter kom medicinering som skapade muntorrhet och gjorde att tidigare helt friska tänder fick infektioner. Oskickligt gjorda lagningar lossnade och skapade ännu mer problem. 

Rädslan för tandläkare medförde svårighet att komma iväg för att laga tänderna. KBT-terapi som är det enda tandvården erbjuder pågick under två år utan något annat resultat än att rädslorna kom upp till ytan och medförde att hon inte kunde arbeta under stora delar av tiden.

Tandhälsan försämrades snabbt och infektionerna frodades i tänder och tandkött och efter en tid började det värka och smärtan fanns där hela tiden och blev nästan outhärdlig. Bättre än KBT hade varit narkostandvård från början. Nu var smärtan så stark att ett självmord kändes som enda utvägen.

Det slutade med att hon bestämde sig för att ta bort alla tänder, även de friska eftersom hon insåg att även de skulle bli angripna och ge kroppen kraftig smärta. Det var som en sista chans att fortsätta leva.

Även nu stötte hon på motstånd. För det första var det svårt att hitta en tandläkare villig att ta bort alla tänder under narkos. När det gäller tänderna får man helt enkelt inte bestämma över sin egen kropp. För det andra fick hon bekosta ingreppen helt själv och var tvungen att ta lån till det. 

Den första banken sa nej att låna ut pengar till tandläkarvård, men sedan hittade hon en bank som gav lånet. Tandläkaren var endast villig att ta bort angripna tänder och de friska fick vara kvar. Som genom ett under försvann all smärta och hon kunde börja leva igen, men många år hade gått till spillo. 

Socialt känner hon sig handikappad då det tidigare vackra leendet är borta. Nu ler hon med stängd mun och känner sig besvärad av att behöva öppna den och eftersom det är lite skämmigt med dålig tandhälsa så blir det en mindre aktiv tillvaro än tidigare. 

Läs Ann-Sofies berättelse här eller via pdf-filen nedan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)