- Hälsa

Hälften av den brittiska befolkningen säger att de är rädda för att gå till tandläkaren och sannolikt är det ungefär likadant i Sverige. Många har således en känsla av obehag när det går till tandläkaren. Men de 12 procent av befolkningen som verkligen har en uttalad tandvårdsrädsla har allvarliga problem och kan på sikt få allvarliga problem med tänderna. Visst stöd går att få från regioner/landsting och vissa kliniker erbjuder lugnande medel eller nedsövning.
Personer med tandläkarskräck har ofta dålig tandhälsa, vilket anses vara resultatet av att man inte går regelbundet till tandläkaren. Det forskarna i den brittiska studien funderade över var om man behövde göra annan terapiplanering för personer med tandläkarskräck. Patienter med tandvårdsrädsla undersöktes och olika variabler mättes som tandköttsinflammation, karies, behov av rotfyllingar, borttagning av tänder och behov av kronor, broar och proteser. Tandvårdsrädda hade behov av mer vård än ordinarie patienter, men själva terapiplaneringen var inte annorlunda.
Viss hjälp kunde patienterna få av KBT-terapi. Många med extrem tandvårdsrädsla kommer sig inte för med att ens söka den hjälp som finns att få och ofta skäms de över den dåliga tandstatusen så att även det blir ett hinder för tandläkarbesök..
Den som har extrem tandläkarskräck har rätt till viss ersättning från regionen (landstinget) och det är tandvårdsförordningen som reglerar detta. Dock krävs intyg från psykolog att man verkligen har allvarlig skräck för att gå till tandläkaren. Flera tandläkarmottagningar erbjuder antingen lugnande medel eller nedsövning för den som så önskar.
Ring till tandläkaren och beställ tid och berätta samtidigt om tandläkarskräcken. Många tandläkare har kunskaper för att hantera patienternas rädslor och som sagt det finns både lugnande medel att ta till och nedsövning. KBT-terapi är också en möjlighet för att kunna hantera sin rädsla.
Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)