I dag har de flesta tänder kvar även långt upp i åren. Det innebär ofta stora kostnader då tandhälsan försämras då man blir äldre. Antingen på grund av mediciner eller för att kroppens funktioner försämras med ökad kariesrisk. Dålig tandhälsa kan leda till hjärtinfarkt och kroniska sjukdomar. Alla måste ha råd med tandvård.

Många sjukdomar börjar i munhålan och kan sprida sig till andra kroppsdelar. Munhålans bakterieflora har stor betydelse och kan påverka även tarmens bakteriesammansättning. Bakterier och bakteriegifter kan spridas i kroppen via blod och lymfa.

Mycket tyder på att en bra tandhälsa och regelbunden tandläkarbehandling minskar kostnaderna i sjukvården. Trots det  ingår inte tandvården i välfärden. Lågavlönade, många pensionärer, arbetslösa eller bidragstagare har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren i förebyggande syfte. De väntar tills det blir akut.

Kostnaden att gå till tandläkaren är enormt mycket högre än att gå till doktorn. Ett höftimplantat är gratis medan man får bekosta merparten av ett tandimplantat själv. Svensk välfärd omfattar inte tandvården annat än i undantagsfall.

Sjukvården är gratis för den som är över 85 år och övriga vuxna betalar inte mer än drygt en tusenlapp för sjukvården och därefter träder försäkringen i full kraft och man går resten av året gratis till doktorn. Så är det inte i tandvården. 

Ett litet bidrag för undersökning finns. Därefte betalar man hela kostnaden upp till 3000 kr då ett försäkringskydd träder in. Hälften av kostnaden betalas därefter av försäkringskassan. Har man råd att betala mer får man efter 15000 kr 85 procent tillbaka från försäkringskassan. Men det blir aldrig gratis i tandvården. Medel- och höginkomsttagare gynnas av tandvårdsförsäkringens utformning

Många äldre betalar tiotals- eller hundratusentals kronor och kan behöva ta lån som finns kvar resten av livet. Det handlar om kronor och broar, avtagbara proteser eller implantat.

Så här ska det inte vara. Tandhälsoförbundet arbetar för att tandvården ska ingå  i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. 

Till artikel i Aftonbladet: Ingen ska behöva ta lån för att gå till tandläkaren
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)