Tandläkarens lampor som används för att härda kompositer kan inte steriliseras i hög temperatur som andra instrument. För att inte sprida smitta mellan patienter används därför plastskydd som dock måste appliceras korrekt, annars behövs längre härdning för att härdningen ska bli bra.

Ett korrekt applicerat plastskydd över härdningslampan minskar ljuset med 5-8 procent och det innebär att tandläkaren behöver härda några sekunder extra.

Härdningen av kompositer görs på liknande sätt som expoxi- eller aralditlim men då handlar det om kemisk härdning. Tandläkaren använder istället en lampa med viss våglängd för att härda kompositen, det vill säga få den att stelna till en bra fyllning.. 

Om det finns veck eller om någon färgad del täcker lampan så minskar det utgående ljuset med 14-26 procent. Det innebär att en komposit inte blir ordentligt härdad och då finns så kallade monomerer kvar i fyllningen. Monomerer som läcker ut i kroppen och kan orsaka allergi eller andra besvär.

Används latex som skydd reduceras det ultravioletta ljuset och därmed minskar också härdningen. Be alltså tandläkaren härda lite extra för säkerhets skull.

Viktigt är också att tandläkaren använder härdningslampan även efter putsning av fyllning. Anledningen är att putsningen kan frigöra så kallade monomerer som bland annat är allergiframkallande. Om tandläkaren använder härdningslampan så binds även dessa monomerer i ett stabilt skickt och risken för allergier och andra besvär minskar.

Till artikel i Dental24
Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)