- Hälsa

Tandvården bör finansieras på samma sätt som övriga hälso- och sjukvården anser Peter Lingström, professor i kariologi vid Göteborgs universitet. Det är precis det Tandvårdsskadeförbundet önskar och som vi också tagit upp i flera debattartiklar och på hemsidan. I dag är det dyrt att gå till tandläkaren och dagens försäkringssystem gynnar främst medel - och höginkomsttagare. Så ska det inte vara i välfärdslandet Sverige.
- Har man en infektion i örat betalar man några hundralappar, men har man en infektion i munnen några millimeter därifrån handlar det om helt andra kostnader, konstaterar kariologiprofessorn. Tandvårdsskadeförbundet har dragit paralleller mellan höftimplantat och implantat i käkbenet och tycker det är konstigt att det bara är ett av implantaten som samhället bekostar. Det borde inte vara någon skillnad om besvären finns i höften eller i munhålan.
Många har alltså inte råd att gå till tandläkaren av kostnadsskäl och hela försäkringssystemet när det gäller tänderna gynnar bara dem som har pengar. Försäkringssystemet inom tandvården bygger på att patienten först betalar tandläkarräkningar på 3000 kr innan någon som helst subvention kommer i fråga. Många med små ekonomiska marginaler får problem redan här.
Har man råd att betala 3000 kr får man därefter hälften av kostnaden betald av försäkringskassan. Den som har mycket pengar och kommer över 15 000 kr behöver bara betala 15 procent av kostnaden, vilket förstås är fördelaktigt. Det krävs dock hela tiden en egeninsats för att få laga tänderna, vilket det inte gör i sjukvården. Där blir allt gratis när man kommit över högkostnadsskyddet på 1100 kr.
Stora orättvisor finns alltså i tandvårdens försäkringssystem och man undrar hur välfärdslandet Sverige kunnat fatta dessa beslut utan att förstå klassklyftorna.