En stor framtida utmaning är att ge alla tandvård på nära håll. I Sorsele till exempel rapporteras om brist på tandläkare. Trots annonser vill ingen söka tandläkartjänsten. På en del håll i landet är väntetiden orimligt lång alternativt får man åka långa sträckor för att hitta en tandläkare. Alla borde få gå till tandläkare varje eller vartannat år och det borde inte kosta mer än hos doktorn. 

Frågan är vad man kan göra för att locka tandläkare till mindre orter och till Norrlands inland. Både högre löner och bättre och utvecklande arbete är viktigt liksom en acceptabel arbetsmiljö. Utmaningen är dock stor.

Tandhälsoförbundet (Tf) anser det förebyggande arbetet viktigt. Bäst är om alla har kariesfria tänder, men det kommer knappast uppnås inom den närmaste tiden. Alla måste få möjlighet att gå till tandläkaren varje eller vartannat år beroende på individens tandhälsoproblem. 

Det förebyggande arbetet är viktigt och ingen ska behöva gå omkring med hål i tänderna. Samtidigt måste samhället kunna garantera dem med stora tandvårdsproblem korrekt tandläkarbehandling. Att göra rätt från början kan bespara mycket arbete i glesbygdskommunerna.

Använd exempelvis laser eller ozon på barn och gamla för att  hålla efter kariesutveckling och se till att alla får korrekta kostråd för att stärka mineralbalansen och basa kroppen. Dagens besvär med rotfyllda tänder, käkinfektioner, strömmar mellan olika metaller och allergier mot dentala material kan också förebyggas.

Regioner med få tandläkare borde arbeta mer förebyggande, lyssna på patienterna, byta fyllningar de inte tål, ta bort rotfyllda infekterade tänder och åtgärda felbehandlingar. Då skulle tandvårdsbehovet minska, vilket skulle kunna göra att tandläkarna på sikt räcker till. 

Det är upp till de regionala politikerna att skapa förutsättningar för tillräckligt många tandläkare alternativt betala sjuktransporter dit där tandläkare finns. Frågan behöver komma upp i valrörelsen i regioner som har svårt att fylla tandläkarplatserna. 

Se mer om Sorsele här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)