Nu är det tre partier som är beredda att lägga budgetmedel på tandvården för att den ska ingå i samma högkostnadsskydd som hälso- och sjukvården. Tidigare har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit beredda att satsa på tandvården och nu har Sverigedemokraterna sällat sig till dem. Men för att ett sådant förslag ska gå igenom i riksdagen behöver även andra partier lova budgetutrymme för reformen. 

I Tandhälsoförbundets (Tf:s) frågeenkät till partierna är det endast Moderaterna som är emot att sjukvårdens högkostnadsskydd även ska gälla för tandvården. I dag är skillnaderna omotiverat stora och det kostar betydligt mer att gå till tandläkaren än till doktorn. För den som har dåliga tänder kan kostnaderna handla om tiotusentals eller hundra tusentals kronor. Så mycket betalar man aldrig i sjukvården. 

Nu har alltså Sverigedemokraterna sällat sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets löfte om att lägga budgetmedel för att åtminstone påbörja en tandvårdsreform. Det är bra att Sverigedemokraterna är tydliga och förklarar att tänderna är en del av kroppen och att det därför är angeläget att kostnadsbilden för patienten ska vara densamma i tandvården som i sjukvården. Partiet är också tydlig med att reformen till att börja med ska gälla från 65 års ålder och därefter utökas så att hela befolkningen omfattas.

Dock krävs att antingen Socialdemokraterna eller samtliga mindre partier tar ställning för utökade budgetmedel till tandvården. Moderaterna har sagt blankt nej till denna tandvårdsreform (faktiskt som enda parti) och man kan därför inte räkna med Moderaterna i denna fråga. Med nuvarande opinionssiffror kan det räcka med att Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna också säger ja till reformen.

Allra bäst är förstås om även Socialdemokraterna sällar sig till dem som är beredda att lägga budgetmedel för att kostnadsmässigt jämställa tandvården med hälso- och sjukvården. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn.  

Till SD:s presskonferens om tandvårdsreformen
Till Tf:s enkät om tandvården till riksdagens partier

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)