Triclosan är ett bakteriedödande medel som tillsätts i ett stort antal produkter, helt i onödan och till skada för miljö och hälsa. Ämnet finns i tandkrämer, kläder, hygien- och kosmetiska produkter och sprids dessutom diffust i miljön, till luft och livsmedel.

Förekomsten i tandkräm är onödig och godkännandet för användning av Food and Drug Administration, FDA, baserades på uppgifter från Colgate att medlet skulle vara ofarligt och verksamt mot parodontit, enligt information från USA där man fått ut dokumentationen genom Freedom of Information Act. Effekten mot parodontit är tvivelaktig.

Enligt Institutet för tillämpad miljöforskning, Stockholms Universitet, är det 4 ton gift, varav 2 ton från tandkräm som kommer ut, helt i onödan. Triclosanmolekylen innehåller 3 kloratomer. Stora ansträngningar gjordes tidigare för att få bort klor som blekmedel från massaindustrin. Triclosan är giftigt på vattenorganismer och är svårnedbrytbart. I hela världen produceras cirka 1500 ton triclosan och det mesta hamnar i slutändan i vatten och mark.

Forskning under senare år har gett indikationer på mycket allvarliga effekter, levercancer hos möss och hormonstörningar hos människa. Forskare i Korea har gett möss 3 gram föda innehållande 0,08 % triclosan varje dag under 6 månader Tandkräm innehåller i storleksordningen 0,03 % triclosan. Försöket på möss är givetvis provocerande vad gäller exponeringen men forskarna påpekar att ämnet kan förväntas åstadkomma motsvarande effekter hos människa som dessutom är exponerade för samma ämne från flera håll och för ämnen med liknande och additiva eller synergistiska effekter. Triclosan återfinns i bröstmjölk hos 97 % av kvinnor och i urinen hos 75 % av befolkningen.

I musförsöken var djuren även exponerade för en lever- procarcinogen, dietylnitrosamin, och därefter undersöktes i vilken grad triclosan accelererade cancerutvecklingen och enligt vilka mekanismer som påverkades. Resultaten visade att triclosan underlättade och accelererade cancerutvecklingen med en stark ökning av antalet tumörer och antalet tumörceller genom att blockera en receptor, androstan-receptorn, en receptor för manligt könshormon men även inblandad i en lång rad ämnesomsättningsprocesser och avgiftning. Minskad avgiftning av dietylnitrosamin och/eller ändrad hormonverkan misstänks vara mekanismerna bakom den accelerande tumörutvecklingen.

I andra försök på möss visades att triclosan binder till östrogenreceptorer i bröstceller och verkar som ökad östrogennivå, en välkänd riskfaktor för bröstcancer. Stimulering av den receptor som triclosan (och även bisfenol A) binder till är nödvändig och grundläggande för utveckling och tillväxt av bröstcancerceller. Forskarna undersökte även octylfenol, också med östrogeneffekt, och vida använd i färger, hartser, gummi med mera.

I en studie från USA undersöktes nivån av antikroppar mot cytomegalovirus allergier och hösnuva (rinnande näsa, irriterade ögon) hos barn över 6 års ålder, jämfört med nivåerna av bisfenol A och triclosan och justerat för socioekonomiska faktorer. Bisfenol A ökade eller minskade antikroppsvaret uppåt eller neråt, beroende på barnens ålder. Triclosan, men inte bisfenol A, var positivt relaterat till förekomsten av allergier och hösnuva, speciellt hos de äldre barnen. Forskarna drar slutsatsen att triclosan påverkar immunsystemet med högre risk för allergi.

Triclosan liknar i strukturen tyroxin, sköldkörtelhormonet T4, och ett försök på råttor visade att ämnet sänker nivån av T4 på ett dosberoende sätt.

Till artikel
Till artikel
Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)