
Triclosan är ett bakteriedödande medel som tillsätts i ett stort antal produkter, helt i onödan och till skada för miljö och hälsa. Ämnet finns i tandkrämer, kläder, hygien- och kosmetiska produkter och sprids dessutom diffust i miljön, till luft och livsmedel.
Förekomsten i tandkräm är onödig och godkännandet för användning av Food and Drug Administration, FDA, baserades på uppgifter från Colgate att medlet skulle vara ofarligt och verksamt mot parodontit, enligt information från USA där man fått ut dokumentationen genom Freedom of Information Act. Effekten mot parodontit är tvivelaktig.
Enligt Institutet för tillämpad miljöforskning, Stockholms Universitet, är det 4 ton gift, varav 2 ton från tandkräm som kommer ut, helt i onödan. Triclosanmolekylen innehåller 3 kloratomer. Stora ansträngningar gjordes tidigare för att få bort klor som blekmedel från massaindustrin. Triclosan är giftigt på vattenorganismer och är svårnedbrytbart. I hela världen produceras cirka 1500 ton triclosan och det mesta hamnar i slutändan i vatten och mark.
Forskning under senare år har gett indikationer på mycket allvarliga effekter, levercancer hos möss och hormonstörningar hos människa. Forskare i Korea har gett möss 3 gram föda innehållande 0,08 % triclosan varje dag under 6 månader Tandkräm innehåller i storleksordningen 0,03 % triclosan. Försöket på möss är givetvis provocerande vad gäller exponeringen men forskarna påpekar att ämnet kan förväntas åstadkomma motsvarande effekter hos människa som dessutom är exponerade för samma ämne från flera håll och för ämnen med liknande och additiva eller synergistiska effekter. Triclosan återfinns i bröstmjölk hos 97 % av kvinnor och i urinen hos 75 % av befolkningen.
I musförsöken var djuren även exponerade för en lever- procarcinogen, dietylnitrosamin, och därefter undersöktes i vilken grad triclosan accelererade cancerutvecklingen och enligt vilka mekanismer som påverkades. Resultaten visade att triclosan underlättade och accelererade cancerutvecklingen med en stark ökning av antalet tumörer och antalet tumörceller genom att blockera en receptor, androstan-receptorn, en receptor för manligt könshormon men även inblandad i en lång rad ämnesomsättningsprocesser och avgiftning. Minskad avgiftning av dietylnitrosamin och/eller ändrad hormonverkan misstänks vara mekanismerna bakom den accelerande tumörutvecklingen.
I andra försök på möss visades att triclosan binder till östrogenreceptorer i bröstceller och verkar som ökad östrogennivå, en välkänd riskfaktor för bröstcancer. Stimulering av den receptor som triclosan (och även bisfenol A) binder till är nödvändig och grundläggande för utveckling och tillväxt av bröstcancerceller. Forskarna undersökte även octylfenol, också med östrogeneffekt, och vida använd i färger, hartser, gummi med mera.
I en studie från USA undersöktes nivån av antikroppar mot cytomegalovirus allergier och hösnuva (rinnande näsa, irriterade ögon) hos barn över 6 års ålder, jämfört med nivåerna av bisfenol A och triclosan och justerat för socioekonomiska faktorer. Bisfenol A ökade eller minskade antikroppsvaret uppåt eller neråt, beroende på barnens ålder. Triclosan, men inte bisfenol A, var positivt relaterat till förekomsten av allergier och hösnuva, speciellt hos de äldre barnen. Forskarna drar slutsatsen att triclosan påverkar immunsystemet med högre risk för allergi.
Triclosan liknar i strukturen tyroxin, sköldkörtelhormonet T4, och ett försök på råttor visade att ämnet sänker nivån av T4 på ett dosberoende sätt.