- Politik

Tandhälsoförbundets årsstämma genomfördes under dagen. Ett drygt trettiotal personer deltog, främst delegater, deras ersättare och styrelsen. Ny styrelse är vald med Ann-Marie Lidmark som ordförande och Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse ska bildas.
Dagens årsstämma redovisade verksamhet och ekonomi för distriktens valda delegater. Precis som förra året hölls stämman digitalt, vilket begränsar möjligheterna till diskussioner. Flera frågor togs dock upp; bland annat ville Distriktet Kalmar att förbundet bättre bevakar elöverkänsligas frågor och behovet av bra boendemiljö.
Diskussioner fördes också om att risker med dentala material också inbegriper gamla amalgamfyllningar som många fortfarande har kvar i tänderna. Tidigare beslut om att bilda en forskningsstiftelse slogs fast och namnet blir Tandhälsoförbundets forskningstiftelse och så snart den är bildad ska forskningsfondens medel föras över dit.
Styrelsen består nu av: Ann-Marie Lidmark ordförande, Ulrika Åberg vice ordförande, Peter Wolter förbundssekreterare, Sylvia Ivarsson kassör, Minna Blom medlemsutvecklare, Karin Öckert ledamot och Ulf Lindh ledamot. Till suppleanter valdes Einar Berg, Anette Thomsson och Göran Johansson och till valberedningens ordförande Lars Adolfsson.
Viktiga frågor att driva är att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvården och dess högkostnadsskydd, att de som har besvär av dentala material ska få möjlighet att byta ut dem gratis och att krav på patientinformation införs i lagstiftningen liksom föbättrade rättigheter för patienten som konsument.
En av delegaterna ondgjorde sig över svårigheten att få rotfyllda tänder borttagna om man bor norr om Dalälven och han ansåg också att norrlänningar hade sämre möjlighet att få implantat och kronor av zirkonia.
Några konstaterade också att Tf:s rekommendationer om vitamin- och mineraltillskott är precis de som tycks minska risken för allvarlig sjukdom vid covid-19.