En av Tandhälsoförbundets viktigaste frågor just nu är att tandvården ska bli del av sjukvården och dess högkostnadsskydd. Det är hög tid för billigare tandvård och att tänderna betraktas som del av kroppen. I dag träffade Tf Socialdepartementet.

Tandhälsoförbundet (Tf) har tagit initiativ till politikeruppvaktningar och i dag var det dags att träffa Socialdepartementet och det gjorde vi tillsammans med Funktionsrätt Sverige.

Det vi förde fram var att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Sverige måste ha en jämlik och rättvis tandvård. Det ska inte vara så att man får ett höftimplantat så gott som gratis men själv får betala tiotusentals kronor för ett tandimplantat. 

Ingen har sagt att rökare själva ska behöva betala sina sjukvårdskostnader, men den som har tandsjukdomen karies får betala merparten själv. Orättvisorna är stora och drabbar de sämst ställda. 

Vår uppmaning är en tandvårdsreform värd namnet. Det var stort hemlighetsmakeri om vad departementet jobbade med i denna fråga, men helt klart är att något är på gång. 

Tf önskar nationella hälsokostnadsberäkningar för att man ska kunna visa vad sjukvården tjänar på att alla har råd att gå till tandläkaren vid behov. Någon form av kostnadsberäkningar är på gång. 

Byråkratiskt krångel hävdar tandläkare, men detta ansågs inte vara ett stort problem. Departementet höll med Tf:s bedömning att TLV ändå får i uppgift att avgöra vilka tandvårdsåtgärder som ingår i försäkringsskyddet och vad försäkringskassan betalar. 

Problem med tandläkarbrist är inte heller något departement ser som ett hinder. Nu skrivs mycket i tidningarna om tandläkarbrist och kanske är det ett sätt att påverka politikerna. 

Helt klart är att svenska folket vill ha en bättre tandvårdsförsäkring som liknar den som finns i sjukvården eller allra helst ska båda ingå i samma försäkringsskydd.

Emot detta står professionen det vill säga tandläkarna. Varför är svårt att förstå. Ett närmande mellan medicinsk och odontologisk vård behövs liksom att tandvården ingår i den allmänna välfärden.

Till debattartikel i Göteborgsposten som infördes i dag.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)