- Forskning
- Hälsa
Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige. Anledningen är att avsaknad av tänder är ett allvarligt och stort funktionshinder liksom dålig andedräkt, missfärgade tänder och tandluckor. Funktionsnedsättningen handlar om oförmåga att tugga, försämrat näringsintag med mera, men framför allt är de sociala aspekterna viktiga. Att sakna tänder är något som de flesta upplever som ett allvarligt handikapp.
Det är traumatiskt att ha dålig tandhälsa. Dels upplever många det som skämmigt då man i samhället ofta betraktar karies och tandlossning som något som drabbar bara den som missköter sina tänder. Så är det förstås inte utan många får dåliga tänder på grund av genetiska problem, dålig näringstillförsel under tiden då tandanlagen bildades eller på grund av mediciner etc.
En del av dessa problem kan uppvägas av bra kost för att skapa en motståndskraftig saliv, men det hjälper inte alltid. Individen är alltså olika känslig för karies och andra problem med tänderna.
Nu har forskning visat att de med tandlossningssjukdom upplever allvarliga trauman när de drabbas av tandlossning. Det handlar om skam, ilska, rädsla och i vissa fall hopp. Forskarna redogör för att många som har protes upplever detta som ett allvarligt, men ofta dolt funktionshinder. Många vill inte så gärna berätta att de bär protes, trots att det kanske skulle underlätta.
Att rotfylla en tand för att kunna behålla den är ett sätt att slippa vara tandlös, men det man då gör är att man stänger in bakterier som hela tiden triggar immunförsvaret. Därför väljer en del att ta bort tanden på en gång. Tandhälsoförbundet förordar att tänder tas bort, men samtidigt måste man som patient noga tänka igenom ett sådant steg. Tf:s erfarenhet är att många upplever psykiskt stress bara av att ta bort en enda tand.
Vissa kan ha proteser fastsatta på kvarvarande befintliga tänder. Då syns inga tandluckor som annars kan vara socialt handikappande. En del kan dock behöva ta bort alla tänder - antingen för att de lossnar eller för att det finns infektioner eller inflammationer i tandrötter respektive käkben. Vissa personer kan sätta in implantat med krona eller protes. Andra kan ha alltför dåligt käkben eller har andra skäl till att inte vilja ha implantat (t.ex. ekonomiska).
Oavsett om man har en fast protes eller en löstagbar så tar det tid innan man vant sig och tandläkaren behöva ofta justera protesen vid flera tillfällen. Bra är också att ha kontakt med tandteknikern som tillverkar protesen. En avtagbar protes måste sitta fast och det ska gå att tugga med den utan att den ramlar ur. Det känns annorlunda än de egna tänderna och man kan behöva lära sig att tugga och prata med den. Hela denna process måste få ta tid.
Allvarlligt är att flera politiker, bland annat i Örebro och Stockholm, under senare tid uttalat att Tf:s medlemmar inte alls är funktionsnedsatta. Den nya forskningsrapporten visar tydligt att avsaknad av tänder är ett funktionshinder..Läs också Tf-bladet nr 2/24 där man kan läsa mer om proteser.