Skillnaderna i hälsa är stora mellan olika sociala grupper i samhället. En dansk artikel illustrerar forskningen inom området med två kvinnor som båda är 30 år, den ena lagerarbetare och den andra jurist. Stora skillnader finns både i utbildning och inkomst och statistiken säger att skillnaden i livslängd är 6 år. Orsaken är främst livsstilen och här kommer också tänderna och tandhälsan in. 

Det finns många skillnader i livsstil och mer om det finns i den danska artikeln som är väl värd att läsa. På frågan om man har 20 eller fler tänder kvar i munnen var skillnaden stor. Bland högutbildade var det 94 procent som hade fler än 20 tänder kvar och bland de lågutbildade var det bara 60 procent.

Anledningarna är bland annat att det är dyrt att gå till tandläkaren. Den som är högutbildad och högavlönade tar sig tid att gå till tandläkaren minst en gång per år medan den som är lågavlönad och lågutbildad mer sällan besöker tandläkaren. Många gör det bara akut när de får tandvärk. 

Att inte ha råd att gå till tandläkaren förstärker alltså skillnaderna i tandhälsa. Det vore helt klart ett steg framåt för mer jämlik hälsa om tandvården läggs in i sjukvårdens högkostnadsskydd. Bra är dock att barntandvården är gratis för det kan kanske utjämna en del av skillnaderna mellan hög- och låginkomsttagare.

Alltmer forskning visar nu att en dålig tandhälsa också kan leda till andra sjukdomar som diabetes och hjärtinfarkter. Tandvård handlar inte bara om kosmetik och att man ska se snygg ut utan det har i allra högsta grad med hälsa livslängd att göra. 

Positivt för oss i Sverige är att man i Danmark har större skillnad i livslängd jämfört med Sverige och Norge.

Till den danska artikeln
Till forskningsrapporten (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)