Anledningen till hål i tänderna är främst att man har för lite fettlösliga vitaminer och brist på mineraler. Även munnens bakterieflora påverkar starkt risken för karies. Socker gynnar syrabildande bakterier som kan orsaka hål på grund av att tänderna hela tiden avger mineraler för att neutralisera syran från bakterierna. Socker är alltså inte bra, men det är också viktigt att man äter en kost som ger saliven den näring som behövs för att ständigt återmineralisera tandemaljen. 

Tandläkaren Steven Lin har skrivit boket The Dental Diet. Den beskriver hur man med hjälp av kosten kan hindra karies, men också hur man kan "laga" tänderna med kosten. Det är alltså inte bara socker som är av ondo, man måste också tillföra kroppen tillräckligt med näring för att saliven ska kunna fullgöra sin viktiga uppgift att frigöra kalcium och fosfater för att tänderna ska kunna reparera sig själva. 

I länken nedan visar Steven Lin via tecknade bilder hur kariesangrepp börjar och visar också betydelsen av munnens bakterieflora. Bra bakterier frigör kalcium från biofilmen för att hjälpa tanden att reparera sig själv. Dåliga bakterier gör tvärt om; de bildar syra som gör att tanden frigör kalcium och så småningom kan det därför bildas små hål där bakterierna får ännu bättre fäste och karies eller hål i tänderna uppstår. 

Steven Lin menar att omläggning av kosten dels kan förbättra bakteriefloran i munhålan men också skapa en bra och näringsrik saliv som gör att tänderna reparerar sig själva. Han anser dock att det också kan behövas tillskott av de fettlösliga vitaminerna A, D och K2 och bland annat fosfater och magnesium samt omega-3-fettsyror. Ägg är exempel på bra föda. Ett ägg om dagen kan man ta hela året om.

Bilderna som ses via länken nedan visar hur kariesangrepp på barn ser ut, de är lite brunaktiga och mjuka. Om tanden fått möjlighet att reparera sig själv blir det istället svart och hårt där angreppet varit. Steven Lin skriver dock att man bör kontrollera med en tandläkare hur djupt angreppet har gått. Påverkas pulpan bör man rådgöra med tandläkare om vad som behöver göras.

Se mer här (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)