Tandläkare Weston A Price var verksam under fösta halvan av 1900-talet. Han fann att kosten skapade bra tandhälsa och uttryckte det så att saliven blev immun mot karies. Price forskning står sig än i dag och han är en av världens första näringsfysiologer. Animalisk buljong, bra fetter och grönsaker blev hans koncept för att  minska kariesrisken och han fann också att tänderna kunde återmineraliseras. 

Weston Price gärningar finns bland annat beskrivna på hemsidan www,westonaprice.org. Han fann att kariesfrekvensen varierade mycket till och med mellan familjemedlemmar. Slutligen fann han att det handlade om kosten. De som anammade den amerikanska moderna maten med mycket vitt bröd, socker med mera fick dåliga tänder. 

I ett försök gav han barn i en skola (de med mycket kariesangrepp) specialkomponerad lunch sex dagar i veckan. Det handlade om grytor baserade på buljong, grönsaker och inälvsmat tre gånger per vecka. Till detta fick de apelsinjuice, mjölk och kokt frukt överströdda med nötter och smör. Inom fem veckor avstannade kariesangreppen och ytterligare senare påbörjades naturlig "lagning" av kariesangripna tänder. 

Price undersökte kosten och fann att moderna amerikanska matvanor gav alldeles för lite mineraler som kalcium, magnesium och fosfor och den gav inte heller tillräckligt med fettlösliga vitaminer som D, K och A. 

Läs mer om tandläkare Weston A Price via länken nedan (översättning till svenska). Hans forskning står sig än idag och i flera fall har hans resultat bekräftats. 

Till svensk text på Weston Price hemsida  (skrolla ner en bit)

Till uttalande av Weston Price om kosten och betydelsen för tandhälsan (engelska från 1940-talet)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)