- Hälsa
Tandläkare Weston A Price var verksam under fösta halvan av 1900-talet. Han fann att kosten skapade bra tandhälsa och uttryckte det så att saliven blev immun mot karies. Price forskning står sig än i dag och han är en av världens första näringsfysiologer. Animalisk buljong, bra fetter och grönsaker blev hans koncept för att minska kariesrisken och han fann också att tänderna kunde återmineraliseras.
Weston Price gärningar finns bland annat beskrivna på hemsidan www,westonaprice.org. Han fann att kariesfrekvensen varierade mycket till och med mellan familjemedlemmar. Slutligen fann han att det handlade om kosten. De som anammade den amerikanska moderna maten med mycket vitt bröd, socker med mera fick dåliga tänder.
I ett försök gav han barn i en skola (de med mycket kariesangrepp) specialkomponerad lunch sex dagar i veckan. Det handlade om grytor baserade på buljong, grönsaker och inälvsmat tre gånger per vecka. Till detta fick de apelsinjuice, mjölk och kokt frukt överströdda med nötter och smör. Inom fem veckor avstannade kariesangreppen och ytterligare senare påbörjades naturlig "lagning" av kariesangripna tänder.
Price undersökte kosten och fann att moderna amerikanska matvanor gav alldeles för lite mineraler som kalcium, magnesium och fosfor och den gav inte heller tillräckligt med fettlösliga vitaminer som D, K och A.
Läs mer om tandläkare Weston A Price via länken nedan (översättning till svenska). Hans forskning står sig än idag och i flera fall har hans resultat bekräftats.
Till svensk text på Weston Price hemsida (skrolla ner en bit)
Till uttalande av Weston Price om kosten och betydelsen för tandhälsan (engelska från 1940-talet)