Tänderna reparerar hela tiden sig själva, men har vi näringsbrister klarar inte kroppen denna viktiga uppgift. Viktigt är att äta bra mat för att få i sig fettlösliga vitaminer och viktiga mineraler, men dagens näringsfattiga kost ger oss inte alltid tillräckligt och då behövs kosttillskott. Lär dig mer av tandläkare Steven Lin som skrivit boken The Dental Diet.

Tandläkare Steven Lins bok "Dental Diet" kan läsas på engelska och är tyvärr inte översatt till svenska. Det är en väldigt bra bok som dels sammanfattar kunskap om hur karies uppstår, hur man kan laga tänderna med kosten och vad kosten betyder för tandens motståndskraft mot karies. Dessutom innehåller det mängder av intressanta recept med bra mat för tänderna. 

På Steven Lins hemsida finns också mycket intressant information om kost och tänder. Denna holistiska tandläkare är professionellt verksam i Australien. Kurser om tandhälsa och kosten har han även i Nya Zeeland, England och USA och det gäller både för patienter och professionella tandläkare. Han brinner för att bättre tandhälsa på naturligt sätt. 

Steven Lin har helt anammat tandläkare Weston A Price idéer från mitten av 1900-talet om behovet av vitaminer och mineraler för att minska risken för karies. Han anser att en bra tandhälsa beror på flera faktorer. Viktigt är att skapa rätt näringsbalans i kroppen och saliven. Fettlösliga vitaminer som A, D3 och K2 är viktigt och alla tre kan man behöva ta tillskott av. Därtill kommer flera viktiga mineraler som magnesium, zink, fosfater och kalcium. 

Hemsidan redovisar också många andra intressanta aspekter på tänder och hälsa. Bland annat berättar han om vikten av att tugga och att andas genom näsan för att skapa bra möjligheter för käkarna att växa ut så att man därmed slipper trångställda tänder. Han tar också upp vitaminernas betydelse för tandutvecklingen liksom problem med tungband.

Se mer på Steven Lins hemsida och lyssna också på Ann-Marie Lidmarks föredrag om hur man lagar tänderna med kosten.

Till Steven Lins hemsida (engelska)
Till föredraget om tänder och kost (svenska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)