De allra flesta som haft tandställning behöver ha kvar en tråd på baksidan av tänderna för att de inte ska gå tillbaka till sitt ursprungsläge. Tråden som håller tänderna på plats kan vara av metall eller kompositmaterial. Metalljoner respektive Bisfenol A avges och kan påverka känsliga individer. Hos personer med så kallad retainer ser man ökad risk för tandköttsinflammationer. 

Norska forskare har gjort en systematisk översikt av befintlig forskningslitteratur gällande så kallade retainers. Det innebär att att en person som haft tandställning behöver ha kvar trådar på insidan av tänderna oftast både i överkäken och underkäken för att hålla tänderna på plats. Anledningen är att tänderna strävar efter att återgå till sitt ursprungliga läge.

Långtidseffekterna av dessa trådar är inte så väl kända. Det den vetenskapliga litteraturgenomgången visar är dock att vissa negativa effekter kan uppstå i form av bildning av plack, tandköttsinflammationer, tandköttsfickor och allergier mot materialen och hormonstörningar till följd av läckage av Bisfenol A. Det är inte heller ovanligt att tänder och särskilt hörntänder roterar.

Bättre uppföljning av dem som har retainers behövs anser forskarna framför allt för att hantera komplikationer som kan uppstå. Tydliga uppdaterade checklistor anser de också behövs eftersom de flesta inte går tillbaka till ortodontisten utan behandlas av sin vanliga tandläkare. 

Läs mer i norska Tandlegebladet (norska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)