Blödande tandkött är inte helt ovanligt bland befolkningen. Framför allt handlar det om brist på vitaminer och mineraler och inte så mycket på munhygienen. Har man blödande tandkött kan alltför mycket tandborskning till och med försämra situationen. 

C-vitaminbrist är känt för att ge upphov till blödande tandkött. Sjöfarare förr i tiden kunde få just blödande tandkött och efter en tid föll tänderna till och med ut och detta botades sedemera med tillskott av C-vitamin i form av att man hade apelsiner med på fartyget och även skörbjuggsört kunde användas. 

Andra näringsbrister kan också öka risken för blödande tandkött och det gäller brist på D- och K2.vitamin samt brist på mineralerna kalcium, forsfor, magnesium och kalium. Tillskott av alger förbättrar tandköttet och det gäller särskilt Acophyllum nodosum som bland annat finnsi Plaque off som tillskott. Sannolikt är det algens sammansättning av bra näringsämnen som är orsaken. 

Att borsta borsta tänderna mer och kraftigare snarare förvärrar risken för blödning och inte heller hjälper fluortandkräm mot blödande tandkött. Har man blödande tandkött ökar risken för att bakterier och bakteriefilmer, vilket kan orsaka tandlossningssjukdom.

Bäst är alltså att se till att kroppen får tillräckligt med näring för att bilda en bra saliv som minskar risken för karies och blödande tandkött. Att koka sin egen buljong och göra soppa på den flera gånger varje vecka är ett bra tips för bättre näringsstatus och förbättrad tandhälsa. Detsamma gäller att lägga allt som ska gro i blöt för att bli av med fytinsyran som försvårar upptag av mineraler. 

Se mer på tandläkare Steven Lins hemsida
Se mer forskningsrapport om C-vitamin och blödande tandkött

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)