Vitamin K2 och dess viktiga funktioner för att bilda och behålla bra funktion i skelett och tänder har man inte känt till så länge. På 1940-talet skrev tandläkaren och näringsfysiologen Weston A Price om något han kallade "activating factor" eller "activator X", vilket var vitamin K2. Detta är ett  viktigt ämne för att tänderna ska kunna självläka.

Vitamin K2 har många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat hjälper detta vitamin kroppen att använda och lagra kalcium och fosfor i ben och tänder. Utan vitamin K2 deponeras mineralerna i bland annat blodkärl och njurar där kärlen "förkalkas". Även en del viktiga fetter hjälper vitamin K2 kroppen att bilda.  

Många moderna människor får i sig för lite vitamin K2 och kan behöva tillföra det. Fermenterad soja i form av så kallad natto är rikt på K2-vitamin och det finns också i animaliska fetter, till exempel i grädde och ost. 

Weston A Price, tandläkare och näringsfysiolog och verksam första halvan av 1900-talet var den som först kom på vikten av vitamin K2 fast han då inte visste att det var detta vitamin. Han kallade det activator X och fann det i stora mängder i smör från gräsbetande kor.

Price har redovisat en dramatisk händelse då en 14-årig flicka, som tog Activor X (vitamin K2 som fanns i smör) och torskleverolja tre gånger daligen, läkte ut sina karies inom loppet av sex månader. Hon hade 42 kariesangrepp i 24 tänder när behandlingen började och lyckades alltså klara alla tänder utan att tandläkaren lagade dem.

Nu för tiden finns tillskott med vitamin K2 att köpa om man inte hittar tillräckligt bra smör. Att koka sin egen buljong är också bra. 

Se mer här (engelska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)