Det är väl känt att antioxidanter har en skyddande effekt vid exponering för mänga kemiska ämnen som orsakar bildning av fria radikaler. Antioxidanter skyddar emellertid även mot fysiska påverkningar.
De tidigaste erfarenheterna av skydd mot fysiska exponeringar kommer från användningen av joniserande strålning vid till exempel tumörbehandling och från dykmedicinen, där högt syrgastryck orsakar bildning av syreradikaler, något som kan minskas genom tillförsel av antioxidanter.
Nya studier visar nu att antioxidanter (*beta-karoten*, vitamin C och vitamin E och magnesium) skyddar mot att drabbas av hörselnedsätning hos en slumpvis utvald grupp om 2592 personer i åldern 20-69 år, ingående i en pågående hälsoundersökning, NHANES 2001-2004.
Hörseltröskeln vid vanligt tal (0,5, 1, 2, och 4 kHz) samt högre frekvenser (3, 4, 6 kHz) uppmättes. Intaget av vitaminerna och magnesium hos den fjärdedel av deltagarna och fjärdedelen med högsta intaget jämfördes med resultatet från hörseltesten. Hörseltesterna utfördes med mobila enheter och födointaget genom intervjuver. Man efterfrågade även intaget av vitaminer från kosttillskott.
Antioxidanterna plus magnesium visade en påtagligt skyddande effekt mot nedsatt hörsel, även när man justerade för faktorer som ålder, social status, intag av mediciner som kan påverka hörseln med mera. Magnesium inkluderades i studien då det är känt att fria radikaler orsakar en sammandragning av blodkärlen.
Forskarna påpekar att billiga sätt att skydda mot hörselnedsättning skulle minska social isolering, läkarvård och kostnader för hörapparater. Hörselnedsättning drabbar en allt större del av befolkningen, ungefär 17 % av den vuxna amerikanska befolkningen. Orsakerna är många men forskarna pekar bland annat på åldrande befolkning, en ökande miljö med högt ljud och den ökande användningen av apparater man lyssnar med. Man anger dock att antioxidantintaget kan vara en viktigare faktor än nivån av ljud man utsätts för.
Djurförsök visar att oral tillförda antioxidanter skyddar mot akuta hörselskador och förlust av hårceller i hörselorganen när djuren utsätts för en hög ljudnivå under 6 timmar.
“Till artikeln”: http://ajcn.nutrition.org/content/99/1/148.abstract
Djurexperiment