Nyttig mat är inte alltid nyttig. Tidningen Hälsa och Funktionsmedicin tar upp ett ämne som kanske förvånar många. Det handlar om oxalater och oxalsyra som finns i spenat och rabarber, men också i många andra livsmedel som vi brukar betrakta som nyttiga. Exempelvis sötpotatis, cashewnötter, mandel, shiafrön och soja. Symtomen handlar om värk, magtarmproblem, hjärndimma med mera.

Symtomen varierar och påminner om tungmetallbesvär genom att man får problem med magen och tarmarna, värk i muskler och leder, njurbesvär, hjärndimma, dålig sömn och grumlig urin. Det kan vara svårt att upptäcka att det är just oxalater som är problemet då man får i sig detta ämne dagligen genom olika födoämnen. Särskilt gäller det folk som är vegetarianer eller veganer. 

Färsk spenat, jordnötter, sötpotatis, soja, choklad och mandlar i olika former är exempel på livsmedel som har hög halt oxalater. Aprikoser, granatäpplen, kiwi och oliver är annat med relativt höga oxalathalter. Den som gör mycket smothies får oftast i sig mycket oxalater.

Det som händer i kroppen är att oxalaterna ansamlas i kroppsvävnaderna och kan göra dem stela. Njursten består exempelvis av oxalater. Samtidigt är många livsmedel som innehåller höga halter oxalater nyttiga på andra sätt. Om man har svårt att hitta terapier som hjälper finns anledning att fundera över intaget av oxalater. Se mer via länkarna nedan. 

Till artikeln om oxalsyra
Andrew Weil (engelska)
Lågoxalatkost (Sally Norton)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)