- Hälsa
Nyttig mat är inte alltid nyttig. Tidningen Hälsa och Funktionsmedicin tar upp ett ämne som kanske förvånar många. Det handlar om oxalater och oxalsyra som finns i spenat och rabarber, men också i många andra livsmedel som vi brukar betrakta som nyttiga. Exempelvis sötpotatis, cashewnötter, mandel, shiafrön och soja. Symtomen handlar om värk, magtarmproblem, hjärndimma med mera.
Symtomen varierar och påminner om tungmetallbesvär genom att man får problem med magen och tarmarna, värk i muskler och leder, njurbesvär, hjärndimma, dålig sömn och grumlig urin. Det kan vara svårt att upptäcka att det är just oxalater som är problemet då man får i sig detta ämne dagligen genom olika födoämnen. Särskilt gäller det folk som är vegetarianer eller veganer.
Färsk spenat, jordnötter, sötpotatis, soja, choklad och mandlar i olika former är exempel på livsmedel som har hög halt oxalater. Aprikoser, granatäpplen, kiwi och oliver är annat med relativt höga oxalathalter. Den som gör mycket smothies får oftast i sig mycket oxalater.
Det som händer i kroppen är att oxalaterna ansamlas i kroppsvävnaderna och kan göra dem stela. Njursten består exempelvis av oxalater. Samtidigt är många livsmedel som innehåller höga halter oxalater nyttiga på andra sätt. Om man har svårt att hitta terapier som hjälper finns anledning att fundera över intaget av oxalater. Se mer via länkarna nedan.
Till artikeln om oxalsyra
Andrew Weil (engelska)
Lågoxalatkost (Sally Norton)