Påväxt på båtar och angrepp av skeppsmask har varit ett problem för sjöfarten i alla tider. Förr användes bly- och kopparplåt under vattenlinjen men ersattes senare med giftiga målarfärger.

Målarfärgen löses långsamt upp när båtar ligger i hamn, men framför allt frisätts stora mängder av giftiga ämnen när båtarna årligen tas upp för vinterförvaring och sedan skrapas rena och målas på nytt. Dessutom kan det läcka ut olja och andra kemikalier som används på båtar.

De ämnen som används eller som varit i bruk tills nyligen och som framför allt utgör en risk för både djurliv i närliggande vatten och för människor som vistas på småbåtsvarven är organiska tennföreningar (tributyltenn, TBT), polycykliska aromatiska kolväten (PAH), polyklorerade bifenyler (PCB), koppar, zink, bly, kvicksilver och kadmium.

Naturvårdsverket har olika regler för vilken kontamineringsnivå som får finnas, beroende på markens användning. Nivåer som tillåts för LSL (Less sensitive land, industrimark) är högre än för SL (Sensitive land) där folk bor eller dagligen tillbringar tid eller där barn leker. Det är osäkert hur småbåtsvarv klassificeras, men ofta deltar hela familjen i båtarnas skötsel. Ändras markanvändningen till bostadsmark klassificeras den som SL och marken måste saneras.

Halterna av de olika ämnena undersöktes vid 34 olika varv, 2000-2011 utefter svenska kusten. För koppar är SL 80 mg/kg och LSL 200. Medelvärdet för alla båtvarven var 540 och maximumvärdet 7700 mg/kg. För zink SL 250 och LSL 500. Medelvärde vid varven 400 med maxvärde 10200. För bly är SL 50 och LSL 400. Värden vid varven 440 med max 40100. För kvicksilver SL 0,25 och LSL 2,5. Medelvärde vid varven 2,5 och max 190 mg/kg jord. För kadmium är SL 0,5 och LSL 15. I markproverna på varven uppmättes 0,52 med maxvärde om 18 mg/kg.

Det organiska tennet, TBT, har ett SL om 1 och LSL 2 men vid varven uppmättes 3,7. Maxvärdet var 110 mg/kg. Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, delades in i två grupper, en med kända carcinogener och en övriga PAH. De cancerframkallande har ett SL om 0,3 och uppmätt halt var 9,2 och max 630. Övriga PAH SL 7 och LSL 45. Halten på varven 35 resp. 1480 som max. PCB har ett SL om 0,008 och på varven var medelnivån 0,46 med max 27 mg/kg. De uppmätta halterna varierade starkt mellan olika prov på samma varv och med olika djup i marken.

Det finns begränsningar för bly i båtbottnar sedan 1976 och bly används numera bara för historiska fartyg som skall bevaras i orginalskick. Begränsningar för kvicksilver infördes 1979. Koppar finns i färger i halter mellan 4 och 30 % och är förbjudet på svenska östkusten och det finns restriktioner om halten på västkusten. Det finns emellertid båtägare som köper kopparfärg på västkusten och använder den på ostkusten. Man försökte ersätta kopparn med zink på ostkusten men även denna metall var giftig på havsorganismer.

TBT användes mycket under 1970 och 1980-talen men upptäckten att det var hormonstörande ledde till att EU förbjöd användningen på båtar under 25 meters längd 1989. Sedermera har striktare regler införts för större fartyg och ett förbud ratificerade 2007. EU har förbjudit TBT-behandlade fartyg att anlöpa europeiska hamnar 2008.

Vilken båtklubb som helst som har mark kan lägga upp båtar för vintern utan att det ställs några krav på undvikande av kontaminering av mark med gifter. Författarna till artikeln anser att det måste bli rapporteringskrav till miljömyndigheterna om uppläggningsplatser och att skötseln av båtvarv måste bli striktare för att minska spridning av miljögifter. Det finns inga alls restriktioner för barn att vistas på småbåtsvarv, men då barn ofta leker på marken finns hög risk för allvarliga hälsoeffekter.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)