- Hälsa

Genom jäsning av örter under en längre tid tillverkas bakterietillskott som kallas symbiotika. Det finns anledning att fundera över dessa relativt dyra kosttillskott. Har de verkligen större potential än de patenterade bakteriestammarna som vi är vana att köpa i hälsokostaffärerna? Framtiden får utvisa det, men redan nu kan konstateras att jäsning under lång tid av olika örter, rötter och grönsaker skapar många hundra bakteriestammar, fibrer, enzymer och aminosyror.
Näringsterapeuten Graham Botfield från England är den som startat storskalig jäsning eller fermentering av örter och olika grönsaker. Detta efterliknar mycket den Ayurvediska medicinen som genom jäsning tar tillvara örternas krafter. Förr i tiden surdegjäste man grönsaker, bröd och mycket annat och fick mycket näringsrika och för magen bra produkter.
Han säljer sin symbiotika under namnet Living Nutrition. Även i Sverige finns dessa kosttillskott att köpa, men de kostar till synes mer än de patenterade produkterna. Innehållsmässigt är de dock mer naturliga och sannolikt efterliknar de bättre människans ursprungliga tarmflora.
Vid beredning av produkterna hos företaget som Graham Botfield driver använd bland annat kombucha för fermenteringen och man utgår alltid från ekologiskt odlade råvaror och förstås används inga tillsatser. Intressant är att det tycks som om allergiker tål de fermenterade produkter bra. Produkterna frystorkas och med det anses bakteriernas och näringens krafter bevaras.
Det finns inte så mycket forskning inom detta område och det är säkert svårt att hitta finansiärer då processerna och produkterna inte går att patentera. Tillverkningen sker dock enligt gamla traditioner och kanske kommer framgångar som verifierar produkternas biotillgänglighet.
Till artikel i Tf-bladet
Till mer information hos Cosmetic Treasure (där kan man också beställa fermenterade kosttillskott)