Genom jäsning av örter under en längre tid tillverkas bakterietillskott som kallas symbiotika. Det finns anledning att fundera över dessa relativt dyra kosttillskott. Har de verkligen större potential än de patenterade bakteriestammarna som vi är vana att köpa i hälsokostaffärerna? Framtiden får utvisa det, men redan nu kan konstateras att jäsning under lång tid av olika örter, rötter och grönsaker skapar många hundra bakteriestammar, fibrer, enzymer  och aminosyror. 

Näringsterapeuten Graham Botfield från England är den som startat storskalig jäsning eller fermentering av örter och olika grönsaker. Detta efterliknar mycket den Ayurvediska medicinen som genom jäsning tar tillvara örternas krafter. Förr i tiden surdegjäste man grönsaker, bröd och mycket annat och fick mycket näringsrika och för magen bra produkter. 

Han säljer sin symbiotika under namnet Living Nutrition. Även i Sverige finns dessa kosttillskott att köpa, men de kostar till synes mer än de patenterade produkterna. Innehållsmässigt är de dock mer naturliga och sannolikt efterliknar de bättre människans ursprungliga tarmflora.

Vid beredning av produkterna hos företaget som Graham Botfield driver använd bland annat kombucha för fermenteringen och man utgår alltid från ekologiskt odlade råvaror och förstås används inga tillsatser. Intressant är att det tycks som om allergiker tål de fermenterade produkter bra. Produkterna frystorkas och med det anses bakteriernas och näringens krafter bevaras.

Det finns inte så mycket forskning inom detta område och det är säkert svårt att hitta finansiärer då processerna och produkterna inte går att patentera. Tillverkningen sker dock enligt gamla traditioner och kanske kommer framgångar som verifierar produkternas biotillgänglighet. 

Till artikel i Tf-bladet
Till mer information hos Cosmetic Treasure (där kan man också beställa fermenterade kosttillskott)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)