- Hälsa
- Politik

Svenska Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket mörkar riskerna med amalgam och de stora mängder kvicksilverånga som frisläpps då tandläkare borrar i amalgamfyllningar eller putsar sådana. Riskerna är uppenbara och i världens alla länder håller amalgam på att förbjudas på grund av dess allvarliga hälsoeffekter plus förstås riskerna för miljön. I Sverige hävdar myndigheterna fortfarande att det inte är bevisat att amalgam läcker kvicksilver som kan påverka hälsan hos känsliga individer.
Amalgam består till hälften av kvicksilver och resten är andra metaller. Kvicksilverånga bildas då amalgamfyllningen blir varm, t ex då tandläkaren borrar i den eller då tandhygienisten putsar fyllningen. Vid så gott som allt amalgamarbete slår kvicksilverhalten upp över taket för tillåten exponering i arbetsmiljön. Även personer med amalgam i tänderna kan periodvis komma upp i halter som överstiger nuvarande gränsvärdet för kvicksilver i arbetsmiljön.
Tandhälsoförbundet (Tf) får ofta samtal om att tandläkare borrat bort amalgamet, vilket utsätter både personalen och patienten för stora förgiftningsrisker. Nyligen berättade en tandläkarstudent att hon blivit mycket sjuk efter att ha tagit bort en amalgamfyllning på sin praktikplats. Vi ska komma ihåg att så gott som alla äldre personer har amalgam i sina tänder och en del har väldigt mycket amalgam.
En del kan avgifta kroppen effektivt och då blir de inte sjuka, men om kroppen inte blir av med tungmetallen så lagras den i kroppen och når så småningom halter som framkallar förgiftning och sjukdom. Hos dessa personer tar det tid och därför kanske man inte blir sjuk förrän i 50-60-årsålderna. Andra kan vara allergiska och då kommer symtomen tidigare.
Kvicksilverförgiftning kan orsaka ångest, extrem trötthet, hjärndimma, magtarmproblem, värk i muskler och leder eller andra märkliga symtom. Ofta har kvicksilverförgiftade flera tiotals symtom samtidigt och eftersom vården inte känner till problemen eller i alla fall inte får korrekt information så får dessa personer ingen vettig diagnos av doktorn. Flertalet kommer själva på orsaken då de kopplar ökade symtom till tandläkarbesök.
Om amalgamet tas bort hos tandläkare om inte förstår riskerna, kan man få akut förgiftning med illamående, extrem trötthet, kraftig huvudvärk, synrybbningar i form av dimsyn eller kikarsyn och extrem trötthet. Andra kan få långsamt ökande symtom, men då är det svårt att koppla dem till kvicksilverexponering hos tandläkaren.
Både för patientens och tandvårdspersonalens skull är det angeläget att Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket tar riskerna med amalgam och kvicksilverfrisättning på allvar. Information måste utarbetas som når tandläkare och patienter. USA:s myndighet FDA har tydlig information om riskerna med amalgam för patienter och personal. Nu har röster höjts för ännu mer omfattande information. Sverige är sämre än USA när det gäller information om giftigt amalgam. Även om förbud att sätta in nytt amalgam finns så har hälften av befolkningen fortfarande sådana fyllningar och invandrare plus asylsökanden har också amalgam. Det finns ingen ursäkt att dröja med sådan information.
Se mer Tf:s hemsida amalgamsanera.nu
Se också sammanställning av forskningslitteratur här