Covid-19 har satt fokus på försäkringskassans envetna kamp att friskförklara svårt sjuka människor. Detta är egentligen ingenting nytt. Hjärndimma, extrem trötthet, koncentrationsproblem och värk är besvär som gör det omöjligt att arbeta. Många som fortfarande är sjuka har fått sin sjukpenning indragen efter 180 dagar. Om detta har statsvetare Niklas Altemark skrivit en bok. 

Altemark beskriver i boken många av de problem som även tandvårdsskadade har. Trots att flera läkarintyg visar att patienten/medlemmen inte förmår arbeta mer än kortare stunder per dag bedömer försäkringskassan alltför ofta att de är arbetsföra på heltid och att de kan klara ett fysiskt och intellektuellt enklare arbete.  

Några har skickats till psykologer som betalats av försäkringskassan. Under en timmes tid görs en ny bedömning av patienten, som ofta leder till att personen i fråga betraktas som fullt arbetsför åtminstone för ett enklare arbete. Vems ärenden går dessa psykologer? 

Försäkringskassan går i sitt beslut på de inhyrda psykologernas bedömning. Därmed nonchaleras tidigare läkares och psykologers intyg. Inte heller tar försäkringskassan hänsyn till arbetsförmedlingens bedömning att deras klient inte klarar ett normalt arbete.

En del är för sjuka för att överklaga beslutet och orkar inte heller ta de kontakter som behövs. Har man dessutom inga nära anhöriga som kan hjälpa till blir det oerhört tufft.

En del hankar sig fram en tid med lån och hjälp från anhöriga eller vänner. Andra vänder sig till kommunen i hopp om försörjningsstöd. Där kan handläggaren kräva att de säljer sin bostad, förbrukar intäkterna och återkommer utblottade. Först då finns eventuellt hjälp att få.

Om den nya välfärden som inte ens klarar att ta hand om de svårt sjuka berättar statsveraren Niklas Altemark i sin bok ”Avslagsmaskinen: Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring” utgiven på Verbal förlag.  

Se mer i artikel i Aftonbladet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)