- Hälsa
- Politik

Covid-19 har satt fokus på försäkringskassans envetna kamp att friskförklara svårt sjuka människor. Detta är egentligen ingenting nytt. Hjärndimma, extrem trötthet, koncentrationsproblem och värk är besvär som gör det omöjligt att arbeta. Många som fortfarande är sjuka har fått sin sjukpenning indragen efter 180 dagar. Om detta har statsvetare Niklas Altemark skrivit en bok.
Altemark beskriver i boken många av de problem som även tandvårdsskadade har. Trots att flera läkarintyg visar att patienten/medlemmen inte förmår arbeta mer än kortare stunder per dag bedömer försäkringskassan alltför ofta att de är arbetsföra på heltid och att de kan klara ett fysiskt och intellektuellt enklare arbete.
Några har skickats till psykologer som betalats av försäkringskassan. Under en timmes tid görs en ny bedömning av patienten, som ofta leder till att personen i fråga betraktas som fullt arbetsför åtminstone för ett enklare arbete. Vems ärenden går dessa psykologer?
Försäkringskassan går i sitt beslut på de inhyrda psykologernas bedömning. Därmed nonchaleras tidigare läkares och psykologers intyg. Inte heller tar försäkringskassan hänsyn till arbetsförmedlingens bedömning att deras klient inte klarar ett normalt arbete.
En del är för sjuka för att överklaga beslutet och orkar inte heller ta de kontakter som behövs. Har man dessutom inga nära anhöriga som kan hjälpa till blir det oerhört tufft.
En del hankar sig fram en tid med lån och hjälp från anhöriga eller vänner. Andra vänder sig till kommunen i hopp om försörjningsstöd. Där kan handläggaren kräva att de säljer sin bostad, förbrukar intäkterna och återkommer utblottade. Först då finns eventuellt hjälp att få.
Om den nya välfärden som inte ens klarar att ta hand om de svårt sjuka berättar statsveraren Niklas Altemark i sin bok ”Avslagsmaskinen: Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring” utgiven på Verbal förlag.